Så fungerar visum i Sydostasien

Lifestyle by

Det här inlägget handlar om visum i Sydostasien, hur de fungerar, vad ett visa-on-arrival är, hur du förlänger ditt visum och hur du gör en visa-run.

I Sydostasien har vi svenskar visa-on-arrival i alla länder utan Myanmar. Länderna vi har visa-on-arrival i är:

 • Indonesien
 • Singapore
 • Malaysia
 • Thailand
 • Kambodja
 • Vietnam
 • Laos
 • Filippinerna
 • Brunei

Retocuh and PhotographyVisum kan i början vara svårt och något som oroar inför resan. Vi i Sverige har tur, vi är det land i världen som har lättast att få visum och har flest länder vi kan åka till utan att behöva söka visum i förväg.

Mer läsning: Passportindex

Viktigt om visum

Visum är inte farliga, de innebär inga problem, är inte svåra och bör inte göra dig orolig. visum_sydostasien_09

Visa-on-arrival eller VOA: vad är det och hur fungerar det?

Det är precis vad det låter som. Du anländer till landets gräns och du får ett turistvisum. Så i grunden är det väldigt lätt och smidigt och du behöver inte söka något i förväg. Däremot skiljer sig vissa regler från land till land. Saker som skiljer sig åt är giltighetstiden på visumet, om du behöver en biljett bokad ut ur landet och om det kostar något att få visumet.

Nedan går vi igenom lokala regler och avvikelser som skiljer sig åt mellan de olika länderna.

Visumavgifter

Det är standard att betala visumavgifterna i dollar, därför rekommenderar vi alla att bära med sig tillräckligt med dollar, det är även bra som backup då de går att växla överallt.  En del länder accepterar andra valutor men det görs ofta genom en dålig växelkurs från dollar. Den lokala valutan är inte alltid accepterad.

Indonesien

Retocuh and PhotographyVisum: Visa-fritt och Visa-on-Arrival. Båda gäller 30 dagar

Pris: Visa-fritt kostar inget. Visa-on-arrival kostar 35 USD.

Utresebiljett: Utresebiljett krävs

Övrigt: Om du reser in i Indoensien visa-fritt kostar det inget men du har inte möjligheten att förlänga visumet på plats. Däremot kan ett visa-on-arrival förlängas med ytterliggare 30 dagar och kostar 35 USD. 

När vi gick ombord på planet till Indonesien kontrollerade de att vi hade utresebiljett.

Mer läsning: Världens största ö-rike Indonesien

Singapore

Visum: Visa-fritt i 90 dagar

Pris: Gratis

Utresebiljett: Utresebiljett krävs ej

Övrigt: Vi har anlänt både via flyg och landgränsen från Malaysia samt lämnat Singapore via båt till Indonesien och flyg och aldrig haft problem.

Malaysia

visum_sydostasien_03Visum: 90 dagar visa-on-arrival

Pris: Gratis

Utresebiljett: Utresebiljett krävs

Övrigt: Vi har rest in och ut flera gånger i Malaysia utan att behövt visa upp en utresebiljett.

Mer läsning: Malaysia – en mix av Malay, Indiskt och Kinesiskt

Thailand

Visum: Svenskar resser visa-fritt till Thailand och du får 30 dagar oavsett om du anländer med flyg eller landväg (det här är en välkommen ändring som genomfördes runt årskiftet 2016/2017). Visumet går att förlänga på plats med 30 dagar.

Pris: Gratis

Utresebiljett: Utresebiljett krävs

Övrigt: Vi har rest in och ut ur Thailand flera gånger och aldrig haft utresebiljett bokad. Någon gång har de frågat om vår plan och vi har sagt att vi backpackar och tar bussen till Kambodja.

Mer läsning: Vårt Thailand-arkiv

Kambodja

visum_sydostasien_05Visum: 30 dagar Visa-on-arrival eller E-visa

Pris: 25 USD

Utresebiljett: Utresebiljett krävs ej

Övrigt: Fördelen med e-visa är att du slipper stå i kö lika länge. När du fått ditt e-visa godkänt har du 90 dagar på dig att åka in i Kambodja. Dina 30 dagar börjar räknas från dagen då du åker in i landet.  

Mer läsning: Ankor Wat och mycket mer i Kambodja

Vietnam

Visum: 15 dagar visa-on-arrival eller söka turistvisum för 30 dagar.

Pris: Gratis

Utresebiljett: Utresebiljett krävs för visa-on-arrival. Utresebiljett krävs ej vid turistvisum.

Mer läsning: Cykelsemester och vår favoritpark i Vietnam

Laos

Visum: Visa On Arrival 30 dagar

Pris: 31 USD

Utresebiljett: Utresebiljett krävs ej

Filippinerna

visum_sydostasien_07Visum: Visa On Arrival

Pris: Gratis

Utresebiljett: Utresebiljett krävs

Övrigt: Vid längre vistelse går det att söka turistvisum i förväg samt att förlänga på plats. Första gången vi besökte landet sökte vi visum i Bangkok för att få stanna 2 månader. Andra gången åkte vi på ett VOA men förlängde det till 3 månader på plats.

Mer läsning: Om öluffning och dykning i Filippinerna

Brunei

Visum: Visa On Arrival 30 dagar

Pris: Gratis

Utresebiljett: Utresebiljett krävs

Övrigt: Vi reste in med buss från Malaysia och behövde ingen utresebiljett. Om du tar bussen från Sabah till Sarawak, de två Malaysiska delstaterna på Borneo, passerar du ut och in genom Brunei 3 gånger på samma bussresa. Varje gång får du en ny stämpel i ditt pass.

Myanmar

Visum: Visa On Arrival 28 dagar om du flyger. Turistvisum krävs om du reser in landvägen.

Pris: 30 USD

Utresebiljett: Utresebiljett krävs ej

Förlänga ditt visum

Om de dagarna du får på ditt visa on arrival inte räcker finns det tre alternativ:

 • Söka visum i förväg
 • Ansöka om visumförlängning när du på destinationen
 • Göra en visa-run

Söka visum i förväg

Retocuh and PhotographyDet här gör du på respektive lands ambassad i god tid innan avresa. Du får skicka in ditt pass, passfoto, betala en avgift och vänta ett antal dagar från 3-10 dagar beroende på land. Ibland kan du behöva skicka med intyg beroende på land och hur länge du vill ha visum.

Det här kan du göra i Sverige eller utomlands, vi sökte vårt visum till Filippinerna från Bangkok, Thailand.

Förlänga visum på destinationen

Retocuh and PhotographyFör att förlänga visumet behöver du söka upp landets immigrationsmyndighet som ofta har kontor i flera städer. Du berättar att du vill förlänga och ibland vill de veta varför. Om de godkänner förlängningar lämnar du in ditt pass, passfoto, betalar en avgift och väntar ett antal dagar på att hämta passet.

Visa run

visum_sydostasien_08Det här är helt klart vårt sätt att göra det på. Det är lagligt och väldigt vanligt förekommande. Tänk dig att du flög till Thailand och fick 30 dagar. När de nästan är slut tar du bussen till ett grannland t.ex. Malaysia om du är i södra Thailand.

När du stämplats ut ur Thailand och in i Malaysia är det fritt för dig att antingen resa i Malaysia och upptäcka ett nytt land eller bara vända om och åka tillbaka till Thailand med 15 nya dagar.

Det anordnas speciella visa run-resor där bussar kör backpackers över gränsen och kör tillbaka senare samma dag.

Retocuh and PhotographyVi gjorde våra egna visa run med buss, fot eller cyklade. När vi cyklade i Vietnam åkte vi över till Kambodja 3 gånger för att förlänga. Det kortaste besöket i Kambodja var under 30 sekunder.

Första gången vi gjorde en visa run var det lite nervöst och kändes konstigt. Det gick snart över och mer än 10 visa runs senare var det en del av vardagen.

Vilket sätt du förlänger på beror på din resestil. För oss backpackers som inte planerar hela resan i förväg är visa run och att förlänga på plats att föredra. Det ger oss mer flexibilitet (och är oftast billigare) än att söka i förväg. Däremot en familj kanske inte vill göra en visa run och spendera en dag på bussen och då föredrar att söka i förväg.

Om det är något som inte är tydligt så får ni gärna fråga så hjälper vi er. Och om det är någon som hittar något fel eller om reglerna ändras uppskattar vi om ni vill säga till och hjälpa oss. 

Comments