Volontärjobba i Jaipurs slumområden, Indien

Lifestyle by

Vi hade rest i två månader i de norra delarna av det här enormt stora och vackra landet. Vi hade åkt på världens högsta bilväg, fått vår väska, pass och bankkort stulet, vandrat i Himalaya, Kashmir och var nu påväg mot Rajasthan.

För er som följt våra resor kan det inte komma som en överraskning när vi bestämde oss för att volontärarbeta och valde att använda oss av couchsurfing för att hitta volontärprojekt.

indien_jaipur_volontararbete_01

Vi fick kontakt med Nitesh och Chitra, ett indiskt par som bor i utkanten av Jaipur, en av städerna som, tillsammans med Agra och Delhi, bildar Den Gyllene Triangeln. Några år tidigare hade dom startat Sheresta, en skola och mötesplats där barn från slummen kunde leka och lära sig att skriva och räkna.

Vi tog lokalbussen från Jaipur centrum ut mot slumområdet, där Nitesh väntade på oss med sin motorcykel. Sherestha låg bara några minuter bort längs en grusväg precis bredvid ett stort slumområde.

indien_jaipur_volontararbete_05

Dom hade haft volontärer tidigare och barnen var så glada och välkomnande när vi kom. De flesta pratade bara hindi, några kunde väldigt begränsad engelska och bara ett barn var bra nog för att kunna ha ett samtal med. Vilken utmaning att lära dom engelska och matte utan att ha ett språk gemensamt!

Dagen startade klockan 12 när barnen kom till Sherestha och hade 2 timmar undervisning. Sedan var det dags för ett mellanmål och därefter hade barnen 2 timmar till att leka. Runt 16.30 var dagen slut och det var dags för barnen att bege sig hemåt.

indien_jaipur_volontararbete_03

Barnen var så otroligt glada varje dag trotts att dom enligt Svenska mått inte hade någon ting. En dag tog Nitesh med oss på en promenad runt slumområdet så vi fick se hur en del av barnen bor. Det var inte mycket mer än 4 pinnar i marken med några plåtbitar och tygstycken uppspända som väggar och stampat jordgolv. Taken var oftast av metall för att hålla regnet ute. Inne i huset fanns ofta 1 säng för 4 personer och en liten kolgrill för att laga mat.

indien_jaipur_volontararbete_04

En del av familjerna i området hade det bättre och deras väggar var byggda av lera. Väggarna var nästan en halvmeter tjocka. Dom förklarade att det var torrsäsong nu och därför byggda dom väggarna så tjocka för när det sedan blev regnsäsong så regnade stora delar av väggarna bort.

Ett av barnen bjöd in oss till sin familj.
”Välkomna, det här är mitt hus”.
Han sa det inte på ett ”tyck synd om mig jag är fattig”-sätt. Han sa det för att han var glad att kunna visa oss sitt hem. Dom hade köpt kakor speciellt för vårt besök. Dom kostade inte mycket, under 5 kr för ett paket, men det kändes som en stor sak.

indien_jaipur_volontararbete_02

En av de stora utmaningarna Sherestha hade var att verksamheten drevs i ett rum. Dom försökte undervisa matte, hindi och engelska för 6 åringar och tonåringar i samma rum. Stundtals var ljudnivån öronbedövande!

Det andra stora problemet var att få barnen att komma regelbundet. En del av barnen, mellan 7-10 stycken, kom dagligen men de flesta fick inte komma varje dag. Deras föräldrar tyckte att barnen skulle vara ute på gatorna och samla skräp eller tigga pengar så att de kunde äta på kvällen. Om man inte har tillräckligt med pengar för att kunna garantera mat för dagen är det svårt att motivera med skolgång och att det blir bättre i framtiden.

indien_jaipur_volontararbete_07

Nitesh berättade att två gånger i månaden köpte dom mat från en av resturangerna i närheten och gav till barnen. Den dagen kunde antalet barn dubblas till 30! Föräldrarna visste att barnen skulle få gratis mat och lät dom därför gå, undervisningen kom i andra hand.

Det här gav oss en idé om hur vi kunde hjälpa till och göra skillnad. Genom Ehsan, vårt eget välgörenhetsprojekt vi precis startat, samlade vi in pengar från nära och kära men det förtjänar ett eget inlägg.

indien_jaipur_volontararbete_06

Vi hoppas verkligen att Nitesh och Chitra fortsätter att driva Sherestha. Det är verkligen ett bra projekt som behövs och dom gör skillnad. Om det är någon som är intresserade av att volontärarbeta här eller som är i Indien och bara vill hälsa på under en dag så lämna en kommentar nedan så hjälper vi er. 

Har du gjort något volontärarbete utomlands? Hur kom du i kontakt med det?

Comments