Working Holiday i Kanada – att komma in i landet

Lifestyle by

Det här är en guide till dig som redan har ett working holiday visum till Kanada och undrar vad som händer på plats när du anländer och ska ta dig in i landet. Vi kommer här gå igenom vad om händer i steg för steg, vilka papper du behöver ha och vad de kan komma att fråga dig. Om du undrar hur du söker working holiday visum så har vi en guide för det också.

OBS! Detta är baserat på vår erfarenhet och det kan självklart skilja sig från person till person och från flygplats till flygplats.

Vi anlände på Vancouvers internationella flygplats den 27 november 2017.

Själv-incheckning

Det första vi fick göra när vi kom in i flygplatsen var att checka in oss själva i små incheckingsautomater. Det var en kö för kanadensiska medborgare och en för alla andra. I automaterna fick vi skanna våra pass och ta ett foto på våra ansikten. Vi fick också svara på frågor om vad vårt huvudsyfte med resan var och om vi hade några varor i vår packning att deklarera i tullen så som vissa livsmedelsprodukter, alkohol och tobak.

Vi hade med oss Kalles kaviar till vår svenska vän som vi skulle bo hos de första dagarna så vi kryssade ja i att vi hade fiskprodukter med oss. Maskinen skrev sen ut en lapp till oss med våra bilder och en kort siffer- och bokstavskombination.

Sortering

Sen fick vi gå till en lång kö där man blev kontrollerad av en kontrollant, han kollade pass och incheckningslappen som vi tidigare skrivit ut i automaten. Vår kontrollant visade att vi skulle gå och ställa oss i en annan kö genom att bara kika på vår incheckningslapp i någon sekund. Andra kollade han lappen och pass på och släppte sen direkt igenom till bagageutlämningen. Antar att de kanske var vanliga turister.

Tull

Kön ledde till ett bås med en tulltjänsteman som kollade på vår incheckningslapp. Han frågade vad det var för fiskprodukt vi hade och vad vi skulle göra i Kanada. Två tuber Kalles gick bra att få ta med sig in i Kanada, det var inga problem. Han stämplade in oss i Kanada och vi fick gå och hämta våra väskor från bandet.

Arbetstillstånd (VIKTIGT)

Den här delen var faktiskt inte lika tydligt skyltad som de andra. Vi blev tillsagda att gå till höger efter bagagebanden och där hittade vi ett område där man skulle registrera sitt visum. Man fick lämna sitt bagage utanför men en vakt kom och sa att vi inte skulle oroa oss för vårt bagage och pekade på en kamera som satt monterad så att den filmade hela området.

Det var en lång kö, men det fanns bänkar så man kunde sitta medan man väntade. När vi kom var det bara en personal som jobbade men snart kom det en till. Varje person tog ungefär 5 minuter att fixa. Vi fick visa fram en utskrift på vårt godkännande av visumet, incheckningslappen, pass och ange en adress vi skulle bo på. Vi angav går arbetsgivares adress.

Vi fick ett utskrivet papper av personen som hjälpte oss. Det är arbetstillståndet. Tappa inte bort det! De berättade också att vi inte fick jobba på sjukhus, skolor eller dagis. Det är nämligen speciella regler och du måste visa upp papper på att du inte varit fälld för några brott involverande barn och unga tidigare (alltså ytterligare ett dokument du måste ha förberett innan du lämnade Sverige.)

Det står på hemsidan att du även ska kunna visa upp kontoutdrag som visar att du kan försörja dig under första tiden i landet (vi tar bara en print screen på vår internetbank där man ser att det är vårt konto och datumet) eller boka en flygbiljett hem om du inte har det bokat. Du ska också kunna uppvisa att du har en reseförsäkring som täcker sjukvård och kopior på de handlingar du behövde för att få visumet. Vi behövde inte visa upp något av detta men se ändå till att ha det utskrivet.

Sen var det klart! Bara att gå ut ur flygplatsen och tuta och köra!

Har du varit i Kanada på Working Holiday Visum? Hur var din erfarenhet?

Comments