Working Holiday Visum Kanada – Så ansöker du

Lifestyle by

Det här är en guide till hur du ansöker om ett Working Holiday Visum i Kanada (i Kanada kallas det IEC – International Experience Canada). Vi hoppas att det här kan hjälpa dig att reda ut lite frågetecken och göra processen lite enklare att förstå. Vi kommer att gå igenom vem som kan ansöka, var du ansöker, hur du ansöker, vad du behöver förbereda och viktiga saker att tänka på. Men i korta drag kan vi säga att det är en helt annan process än Working Holiday till Australien och Nya Zeeland.

I den här texten kommer jag att använda mig av denna förkortning WHV = Working Holiday Visa och IEC = International Experience Canada.

Vem kan söka?

Svenska medborgare som är mellan 18-30 år

Var ansöker jag?

Sök på Kanadas immigrationsverks hemsida.

Hur ansöker jag?

Steg 1 Ansök om att få ansöka.

Kanadas IEC-process skiljer sig ganska mycket från Australiens och Nya Zeelands om du har erfarenhet av det. Först måste du ansöka om att få ansöka. Varje år bestäms en kvot på hur många visum som ska tilldelas Sverige (2017 fanns det 500).

Det första du måste göra för att ha en chans att få en av de här platserna är att fylla i deras webbansökan med alla dina personuppgifter och svara på en rad frågor om din bakgrund och din avsikt med att åka till Kanada.

När allt detta är klart blir du placerad i en utlottningskvot där de ungefär var annan vecka drar ett antal som då blir inbjudna till att söka visumet. Du får ett mejl om detta. När du gjort ansökan borde du börja förbereda handlingar så som polisrapporter etc för steg 2. Det står i ansökan om vilka handlingar de kan komma att efterfråga.

Steg 2 Färdigställ ansökan.

När du blir inbjuden till att ansöka får du acceptera erbjudandet eller avslå det. När du accepterat har du 20 dagar på dig att färdigställa ansökan. Därför är det bra att ha skickat efter de handlingar som kommer att vara aktuella för dig i förväg eftersom sånt kan ta lite tid. T.ex. vill de ha utdrag ur bestraffningsregistret från alla länder du spenderat mer än 6 månader i, vilket för oss blev Sverige, Norge, Australien, Nya Zeeland. Sån tur är hade vi inte kommit upp i 6 månader i Thailand och Kina, vilket vi gjort nu när vi reste in i Kanada.

Kan jag inte fuska och hävda att jag inte varit i något annat land mer än 6 månader? Självklart kan man fuska och hoppas på det bästa men som du kommer se längre ner begärde de fotokopior på samtliga passidor.

Det är en tidskrävande process, det innebär en del googlande för att hitta hur man får sitt utdrag i varje land och det kommer troligtvis att kosta pengar. Skicka ansökningar till de länderna du kommer behöva utdrag ur brottsregistret från direkt, om du inte kan färdigställa din ansökan inom 20 dagar förlorar du den och måste börja om.

I mejlet där du blivit inbjuden till att ansöka om visumet finns det en länk till din profil där dina uppgifter finns sparade sedan tidigare. Där färdigställer du nu din ansökan och kompletterar med de handlingar de efterfrågar. Exakt vilka handlingar det kommer att vara är individuellt och kommer att vara beskrivet i ett meddelande på din profil. Betalningen sker också i det här skedet. Din ansökan kommer inte börja hanteras innan du genomfört betalningen.

Steg 3 Vänta och komplettera

När allt är inskickat är det bara att vara tålmodig och vänta. Tiden det tar att få besked varierar, på hemsidan du sökte på står det uppskattad tid. Om något saknades eller om de vill ha fler dokument så är det nu de kommer att fråga efter det. Vi behövde kompletta med kopior på alla pass-sidor och exakt in och utresedatum från våra resor de senaste 3 åren, vilket var vår road trip till Mongoliet så det blev en jäkla massa in- och utresor.

Steg 4 Besked

Du kommer att få ett mejl om att du har ett nytt meddelande på din profil och du får själv gå in och kolla vilket besked du fått. Förhoppningsvis har du blivit godkänd och då är det bara att gratulera och fira!!!

Viktigt: Eftersom det finns bara ett begränsat antal visum är det viktigt att vara ute i god tid. I slutet av året kan visumen redan vara slut. Du har 12 månader på dig att ta dig in i Kanada från den dagen då ditt visum blivit godkänt. Och från den dagen du åker in i landet är visumet giltigt i 12 månader. Så du kan ansöka om ditt visum ett helt år innan du har tänkt dig att åka dit.

Vår erfarenhet

Vi startade vår process i februari 2017. Jacob blev utlottad till att få färdigställa sin ansökan två veckor senare. Efter ytterligare 2 veckor var hans visum godkänt.

Jag fick vänta till i April innan jag blev lottad. Efter det att alla mina handlingar var inlämnade tog det 2 veckor innan jag fick meddelandet om att jag behövde komplettera och sedan ytterligare 2 veckor innan jag fick mitt visum godkänt.

Vi var tvungna att skicka in väldigt många extra handlingar då de efterfrågar polisrapporter i från alla länder där du vistats med är 6 månader totalt (det behöver alltså inte vara vid ett och samma tillfälle) vilket blir ganska många länder för oss. I vissa länder är det svårt att få ut en polisrapport om man inte längre är bosatt i det landet vilket gjorde det lite smått krångligt och drog ut på tiden för oss. Jag vill därför poängtera att det är viktigt att börja ansöka om de kompletterande handlingarna på engång när du genomgått steg 1. Och boka inte din flygbiljett förrän du har visumet!!!

OBS! Detta är en guide som är baserat på hur processen såg ut när vi ansökte om WHV i Kanada 2017. Ändringar kan ha skett. Se till att alltid läsa noggrant på Kanadas immigrations hemsida för senast uppdaterad information om processen för WHV i Kanada.

Hoppas den här guiden kunde hjälpa dig och lycka till i din jakt på kanadensiskt working holiday visum! Kommentera gärna nedan om det är något du saknar, undrar över eller vill lägga till. Eller dela med dig av din erfarenhet.

Comments