5 mest överskattade attraktionerna i Nya Zeeland

Lifestyle by

 

Vi älskar Nya Zeeland! Det är utan tvekan ett av de bästa länderna vi varit i och vi rekommenderar alla att åka dit, hyra en camper van och njuta av livet till 100%. Men med det sagt, allt är inte jämnbra, även solen har sina fläckar. Vissa platser och aktiviteter är så otroligt hypade och när vi kom dit föll det platt. Det här är vår lista på de 5 mest överskattade attraktionerna i Nya Zeeland. 

Milford Sounds

Milford Sounds Nya Zeeland

 

Det här är en av de första platserna du kommer höra talas om när du kommer till Nya Zeeland. Distriktet Fjordland ligger i det sydvästra hörnet och är landets stolthet, de mäktiga fjordarna. Och de är verkligen mäktiga, imponerande och ser ut att vara tagna ur en film.

För att besöka Milford Sounds, vilket är platsen där alla båtturer går från, måste du köra nästa 3 timmar in i en återvändsgränd. Själva båtturen är väldigt beroende av vädret, så om det råkar vara molnigt är det stor chans att topparna är gömda i molnen. När vi besökte var det inte helt mulet men tillräckligt med moln för att täcka topparna. Och för att moln fungerar som de gör så samlas de låga molnen som fanns runt topparna.

För nästan alla människor runt om i världen är Milford Sounds höjdpunkten under deras tid i Nya Zeeland och de har aldrig sett något liknande. Men för oss som kommer från Sverige, som har Norge som grannland med deras fjordar runt hörnet som är mer tillgängliga och lika fantastiska behövs det grymma fjordar för att imponera. Tyvärr Nya Zeeland, det känns tråkigt att skriva det här men Milford Sounds var inte vad vi hade hoppats på. 

Mathesonsjön

Även känt som ”Spegelsjön”. Du kommer att se vykort som är gjorda upp och ner för att sjön är så blank och har så perfekt reflektion av berget i bakgrunden så man inte kan se vad som är upp och ner. Så fantastiskt är det, eller? Än en gång är det otroligt väderberoende, den minsta lilla vindpust ger krusningar på vattnet och förstör illusionen. När vi besökte sjön var det en lätt vind hela dagen och det gick inte ens att se en reflektion på ytan.

Och för att se det krasst, hur unikt är det med en sjö som ger klara reflektioner? Har ni varit i norra Sverige så finns det tusentals sjöar som är minst lika vackra. Skillnaden är att det inte är en stor turistattraktion med en träbrygga runt hela sjön där du behöver vänta på rätt ögonblick för att inte få med andra turister i bilden utan du är ute i naturen själv.

Har tyvärr ingen bild härifrån, var inte värt att spara.

Auckland

Auckland Nya Zeeland

Inte den bästa staden för turister. Det finns många vackra platser och du kan utan problem spendera några dagar här men det är inte en av städerna man blir kär i. Inte ens andra gången vi kom tillbaka till Auckland och bodde där i 6 månader. Kollektivtrafik existerar i stort sett inte och det som finns är inte bra och att cykla runt staden är mest för de självmordsbenägna. Men om du ändå kommer till Auckland och vill spendera lite tid här så har vi en Topp 10 i Auckland under sommaren. 

Cadburys Chokladfabrik

Nya Zeeland Cadbury Factory choklad

En guidad tur i en chokladfabrik! Vi såg framför oss en chokladfontän där små gubbar stod på rad och dök ner i formationer och rum fyllda med smakprov. Hur bra som helst, det här kan inte gå fel… eller kan det?

Vad förväntar man sig egentligen från en rundvandring i en chokladfabrik?

Massa smakprov! Det tyckte inte Cadbury tillhörde rundvandringen.

Under hela rundvandringen fick vi bara smaka choklad en gång! Och det var en shot med smält mjölkchoklad. Vi fick en liten påse med andra saker men ingen choklad, det var massa godis som bestod till största delen av socker och färgämnen. De borde verkligen byta namn till Cadburys Godis Fabrik. 

Kaikoura

Retocuh and Photography

Kaikoura är känt runt om i hela världen för möjligheten att se valar. Det unika här är att bara en kort bit från fastlandet så blir havet riktigt djupt. Vi menar djupt på riktigt, tänk 1000+ meter. Det här gillar kaskelotterna som kommer dit för att äta.

Alla har sett på Animal Planet när enormt stora valar sprutar 5 meter höga fontäner ur deras lufthål på ryggen och precis innan de dyker ner i djupet så slår de med sin massiva stjärtfena på ytan. Den här turen vi gjorde var så långt bort från Animal Planet man kan komma. Tänk dig när filmarna är ute för att skapa de här fantastiska filmerna. De spenderar dagar med att blicka ut över havet spejande efter valarna, det här var en sån dag. Vi lyckades se två valar under båtturen. Den första var en stockval. Ni vet de där trästockarna som flyter runt och låtsas vara valar. Den här valen flöt runt och låtsades vara en stock.
”Nu dyker den!” sa kaptenen i högtalarsystemet. Alla tog upp sina kameror, zoomade in och gjorde sig beredda. Jag skulle säga att valen sjönk, rätt ned. Inget plask, inget hopp, ingen stjärtfena, ingenting.

Den andra kaskelotten vi såg var i mångt och mycket samma sak med en stor skillnad. Vi kunde se fenan när den dök! Inte det där stora plasket, inte det som syns på Animal Planet, men fenan kom upp i luften innan den också försvann ned i djupet med bara en liten krusning på ytan som hade fått vilken simhoppare som helst avundsjuk

Kaikoura Nya Zeeland valsafari

Det här kostade oss 200 NZD. (1200 kr) PER PERSON! Spara dina hårt ihopsparade pengar, boka ett bord på en riktigt fin restaurang med TV vid bordet. Njut av er middag och kolla valar hoppa och slå stjärtfenan på Animal Planet.

Har du varit vid någon av de här sevärdheterna? Vad tyckte du? Vilken är den mest överskattade attraktionen du besökt? 

Comments