Advanced Open Water-kurs på Bali, Indonesien: Dykning i världsklass, men en dålig kurs

Lifestyle by

Mörkt, grönt och kallt vatten, mindre än 5 meter sikt, inte en enda fisk och 15 grader på ytan. Det var min första dykkurs! Kanske inte så förvånande att jag inte var helt såld. Men det här är inte Sverige…

… Det här är Bali, Indonesien!

Jag gjorde mitt första dyk i Sveirge. Vattnet var iskallt! Vi hade tjocka vårdräkter och 12 kg vikter runt midjan för att kunna komma ner under vattnet. Vad jag inte insåg då var hur bra den här kursen var. Riktigt bra!

Vi snabbspolar 3 år framåt i tiden och jag och Frida har precis kommit till Bali, en av de bästa dykdestinationerna i världen. Det är som att dyka i ett akvarium fullt med fiskar, 28 grader i vattnet och över 30 meter sikt.

Bali är ett fantastiskt ställe att göra en dykkurs, om man hittar rätt företag.

Bali är fullt av dykskolor och alla hävdar att dom är bäst. Vi blev rekommenderade en dykskola (PADI) i Sanur. Jag anmälde mig till en Advanced Open Water kurs med 5 dyk och en natts övernattning. Frida anmälde sig till en Open Water kurs.

Dykskolan hette Atlantis. När jag anmälde mig berättade dom hur jag skulle få välja 2 av 5 specialiteter själv och allt skulle vara på engelska. Det lät som ett bra erbjudande och jag betalade och fick min bok.

Jacob pluggar dykning på stranden

Kommande tre dagar satt jag och läste min bok i skuggan av några palmer, drack färska kokosnötter, åt frukt och tog korta dopp i havet för att undvika att mitt huvud skulle bli överhettat. Det här var så otroligt mycket bättre än mina förberedelser i regniga kalla Sverige.

Äntligen kom morgonen då min kurs skulle börja. Vi blev körde från Sanur till Tulamben, där vi skulle genomföra dyken. Vägen dit var kantad av risterasser och regnskog, havet på ena sidan och vyn över Balis största vulkan Gunung Agung på den andra. Det här är en vacker ö.

indonesien_110419_150 Retocuh and Photography

Tulamben är en lite by som lever av dykning och flera hotell är belägna längs vattnet. Hotellet vi bodde i är ett av de bästa vi bodde i under vår 16 månaders backpacking tur. Tulamben är mest känt för Liberty M/S, ett vrak som ligger endast ett stenkast från stranden på 4 – 16 meters djup, vilket betyder att Open Water elever också kan dyka på det (även om det inte är rekommenderat att Open Water elever ska vrakdyka av flera anledningar)

Hotellet hade en liten pool, all utrustning vi behövde för dykning och ett ställe att skölja av all utrustning efter dyket. Jag kunde ta på mig utrustningen, snubbla på mina fenor och landa i havet.

Retocuh and Photography

Men det är här själva kursen börjar och det går från bra till dåligt. Min instruktör pratade bra engelska men 2 av mina 4 kurskollegor kunde ingen engelska, däremot var alla franska, instruktören och mina 4 kollegor. Ni som känner fransmän anar nog hur det här gick. ALLT var på franska, alla genomgångar och allt småprat, och saker översattes till engelska. Men jag hade inte en chans att delta och socialisera.

Av våra 5 specialiteter kunde vi välja 0, alla var bestämda och vi hade inga val. Jag fick djupdyk, ström, natt, navigation och buoyancy. Det var ingen teori, inga förklaringar och ytterst begränsat säkerhetstänk.

Först ut var navigationsdyket. Vi skulle navigera en rektangel med hjälp av kompassen men hur svårt är det att göra en 10 meter rektangel när du kan se 30 meter, hela vägen tillbaka dit du ska. Efter det skulle vi navigera runt vraket, vilket är helt intakt. Du måste vara ganska dålig på navigering för att inte lyckas simma runt en båt. Mitt självguidade dyk under min CMAS 1* var MYCKET svårare. Då skulle jag hitta tillbaka med 5 meters sikt!

Och gissa vad, det blir värre.

Andra dyket var ett djupdyk. Vi följde sandbotten ned till 30 meter och gjorde några övningar för att se om vi var ”narced”. När man når ett visst djup blir kvävenivåerna så höga att man börjar känna sig full, tappar koordinationsförmågan och vissa personer kan bli aggressiva. Min dykpartner blev helpåverkad! Han kom inte ens ihåg övningen vi skulle göra. När han var ”klar” och det var min tur simmade han iväg själv. Han hade ingen kontroll alls! Efter det här simmade vi runt vraket och han kollade inte med mig en enda gång under hela dyket om jag var OK.

Och han blev godkänd!?!?

Jag skulle kunna fortsätta klaga länge på varje dyk, framförallt nu i efterhand när jag själv är certifierad instruktör. Om jag hade varit instruktör i den här kursen hade jag inte godkänt honom.

Ett av dyken skulle vara ett buoyancy dyk men när båten släppte av oss var det en ström så vi drev iväg. Det här är det läskigaste dyket jag gjort, någonsin. Jag kände mig inte säker och var inte i kontroll! Ingen hade berättat för mig hur jag skulle bete mig i en ström och jag förstod inte varför jag helt plötsligt hade så stora problem med min position i vattnet.

Och jag blev certifierad att dyka i strömmar! WTF!?!?

Det här är min enda erfarenhet med en dykskola i Bali och det var inte bra. Korallreven, vraket och dykningen i sig är fantastisk på Bali och jag antar att det finns många bra dykskolor men det här var inte en av dom. Men en sak som hände var att jag insåg att dykning kan faktiskt vara bra och kul och bara några månader senare anmälde jag mig till min tredje kurs i Filippinerna. Och gissa vad, jag hoppade PADI och var tillbaka i CMAS, och det behövde jag inte ångra.

Vi gjorde vår CMAS 2* i Cebu, Filippinerna och det var bra. 

Har du gjort någon dykkurs? Hur var den?

Comments