Att våga investera i sig själv

Lifestyle by

Vi befinner oss nu i början av februari och har nått mitten av vår skidsäsong här i Sun Peaks, Kanada. Den här säsongen ser väldigt annorlunda ut för oss jämfört med tidigare skidsäsonger och jobbperioder.

Normalt sett jobbar vi stenhårt nästan dygnet runt en period och när säsongen är slut drar vi och reser i flera månader utan en tanke på jobb. Den här säsongen ser annorlunda ut.

Vi har bestämt oss för att göra något som så många glömmer bort, vi ska investera i oss själva, både tidsmässigt och ekonomiskt.

Så vad innebär det här för oss?

I grov drag ska vi jobba så lite vi behöver för att få det att gå runt. All den tiden som vi (och många andra) väljer att lägga på jobb kommer vi att investera i oss själva.

Utgifter

För några dagar sedan publicerade vi ett inlägg om alla våra kostnader vi hade innan vi ens fått vår första inkomst här i Kanada. Det var flygbiljetter, visum, försäkring, utrustning osv. Utläggen vi gjorde innan säsongen har vi nästan redan tjänat in. Vi är bara dryga 5000 kr bort så det är löser sig med tiden.

Så pengarna vi kommer tjäna från mitten av februari och resten av säsongen behöver bara täcka våra faktiska utgifter. Alltså hyra, mat och lite andra småsaker. Och det är inte ens svårt att tjäna tillräckligt som skidinstruktör för att göra det.

Inkomster

Vår hyra ligger på 7000 kr/månad. Mat hamnar på ca 3000 kr/månad. Och så har vi andra utgifter och lite backup. Så vi räknar på att tjäna 15´000 kr/månad tillsammans för att gå runt utan några problem. Och vi tänker inte försöka tjäna mer än det.

Vi hade kunnat jobba mer och tjänat 10´000kr/månad extra tillsammans genom att jobba heltid, men då hade vi förlorat så mycket tid och vi tycker just nu att tiden vi kan investera i oss själva är mer värd.

Våra investeringar

Om man har högre risk kan man vinna mer, men förlusterna kan också vara större. Vi är inte ute efter att ta de största riskerna men samtidigt vill vi satsa mer än medelsvensson hemma. Vi har gjort det de senaste 7 år tillsammans och vi känner att vi vunnit. Jag skulle aldrig byta ut det vi lyckats bygga upp och skapat mot något annat.

En av riskerna med mer fritid är att den slängs bort på Instagram, Facebook och slö-surfande. Känner du igen dig? Hur många timmar om dagen lägger du på det här?  Många säger att de önskar att det fanns mer timmar på dygnet men sanningen är att de flesta skulle fortsätta göra de sakerna de gör resten av timmarna. Det är oftast saker som inte tar en framåt på ett personligt utvecklingsplan eller mot en bättre framtid. Det gäller att ha en plan och ett mål. Annars är det lätt hänt att de där extra timmarna bara ”försvinner”.

Vi har nu gjort var sitt schema med ett antal punkter vi ska göra varje dag.

Språk

Vi har bestämt oss för att ta upp våra tyskastudier igen. Språk är enormt viktigt när man jobbar som vi gör, att kunna ett tredje språk gör att vi mycket lättare kan få jobb i framtiden så en tydlig investering och potentiell vinst. Vi pluggade tyska flera år under högstadiet så vi har en bra grund så det borde inte vara en omöjlig uppgift.

Skidåkning

Sedan har vi anledningen till att vi är här, skidåkningen – både alpint och längdskidåkning. Vi vill bli bättre skidåkare både utanför och på platten. Varje morgon vi jobbar går vi upp en timme tidigare och går på morgonträningen skidskolan anordnar för personalen. Och att inte jobba så mycket gör att vi orkar åka ut själva och träna eller bara njuta av att vara här. För om pengarna var målet hade vi inte varit skidinstruktörer. Och så ska jag ju såklart säga att det här gör oss mer attraktiva på arbetsmarknaden kommande år.  Vi försöker också få in några timmars snowboard åkning emellan åt med. Även det för att utveckla vår åkning och förbättra vår teknik.

Kurser

I år har vi redan gjort en instruktörskurs för att bli längdskidinstruktörer. Vi bestämde förra året att vi ska spendera minst 5000 kr var per år i egen utveckling. För 2 år sen var det vår steg 3 skidinstruktörskurs, året innan gjorde vi Landmark Forum, förra året glömde vi helt av det, året gick så snabbt och vi hade så fullt upp. I år var det vår längdskidkurs. Fast den kostade bara 1500 kr så vi har fortfarande minst 3500kr var vi ska lägga på någon form av personlig utveckling.

En idé här är att bli siminstruktörer. Visst är det helt random. Grejen är att vi planerar att flytta till Kina och vi har vänner runt om i öst- och Sydostasien som jobbar med just det och som engelskalärare och de tjänar ganska bra med pengar (betydligt bättre än vi gör nu som skidinstruktörer i Kanada). Det kan vara ett bra extrajobb tills vårt eget projekt är helt på fötter.

Framtid

Vi har vårt stora projekt som vi ska starta i Kina till hösten och det kan vi redan nu börja jobba med. Vi har ansökt om projektstöd men oavsett om vi får pengarna eller inte vill vi genomföra projektet och vi kan redan nu börja förbereda och satsa.

Träning och hälsa

Nästa steg är vår träning. Precis som att 6h skidåkningen om dagen inte räcker.

Frida har börjat göra yoga varje dag, vi har en armhävningsutmaning med 100 armhävningar per dag och såklart våra vanliga träningsrutiner. Vi har också bestämt att maten får kosta lite mer, vi äter inte alltid det billigaste, utan det vi tror kommer vara bäst för oss. Igen, en investering i oss själva och som är enormt viktig eftersom vi har fysiskt krävande jobb.

Day trading

Och det sista projektet som är det jag lägger mest tid på just nu är day trading, alltså att köpa och sälja aktier över dagen. Jag är väldigt ny på det här så jag är precis i startgroparna. Just nu handlar det om att ta till sig så mycket information som jag kan men inom kort kommer jag börja med det som kallas paper trading. Tänk er att köpa och sälja aktier med låtsas pengar. Det ska jag göra tills jag känner att jag har koll på hur det fungerar och därifrån starta med små summor riktiga pengar. Målet är att jag ska ha börjat handla med pengar innan säsongen är slut, så runt 2 månader till för att förbereda.

Så här ser våra planer ut för tillfället. Det känns väldigt bra att dra ner på arbetstiden, sätta en plan och jobba mot det.

Gör du några investeringar i dig själv? Något som du känner verkligen tar dig framåt.

Comments