12 äventyr och vandringar i Slovenien

Lifestyle by

Europas äventyrsland nummer 1. Och ett av de bästa äventyrslanden i världen! Enligt oss ligger det på samma nivå som äventyrslandet Nya Zeeland och det säger väldigt mycket om det här lilla landet.

Från alperna med vandringar och skidbackar till kuststäder med dykning, sol och bad. Från stora floder nere i dalarna med forsränning till mountain biking på bergsryggarna. Slovenien imponerar helt klart!

Förra året gjorde vi en 3 veckors resa i Slovenien tillsammans med Sloveniens turistbyrå för att testa så många äventyrsaktiviteter som möjligt.

I ordning från öst till väst på kartan.

Höghöjdsbana i Maribor

7 olika höghöjdsbanor, från barnvarianten som är 50 cm över marken till de stora som är 8 meter upp i träden. Något för den som vill utmana höjder! Flera av banorna var fysiskt krävande men det finns något för alla.

Läs mer om höghöjdsbanan i Maribor

Underjordisk mountain biking

Ett unikt äventyr där man cyklar genom gamla gruvor. Det är kolsvart runt omkring och det enda ljuset är det som kommer från våra pannlampor. I området finns det även många mountainbikeleder av varierande svårighetsgrad och möjlighet att hyra cyklar.

Vi bodde på Eko Hotellet i Jamnica, ett fantastiskt ställe med underbar utsikt som i sig är värt ett besök.

Läs om underjordisk mountain biking.

Savinjadalen – Äventyrsdalen

Det här är en dal som fokuserat på äventyr av flera slag, både på land, i luften och i vatten.

Bellyak och camping Menina

Bellyak, även kallat Hydrospeed, är urhäftigt. Tänk er en form av kayak men istället för att sitta i den ligger man på magen med huvudet en decimeter över vattenytan och paddlar med händerna!

Camping Menina är basen för allt äventyr i Savinjadalen. Ett perfekt ställe att bo på om vill ha en aktiv semester med familjen och/eller  om man är ute efter äventyr. De har icke-äventyrliga aktiviteter t.ex. ölprovning. Alla aktiviteterna i Savinjadalen kan bokas och nås från camping Menina.

Läs mer Bellyak och varför vi gillar Camping Menina.

Canyoning i Savinjadalen

Det här är en höghöjdscanyoning så istället för att åka rutschkana och hoppa ner för vattenfall zippar vi oss ner med hjälp av rep.

Läs om canyoning i Savinjadalen

Vandra i Logarska Dolina

Troligtvis Sloveniens mest kända dal och det av en bra anledning. Vi gjorde två dagvandringar här, en nere i dalen och en upp till en av topparna. Vandringen i dalen är platt och lätt och passar alla från små till gamla. Den upp på toppen är brant och kräver både fysisk och kontroll på nerverna. Headerbilden för inägget är också från Logarska Dolina. 

Läs om våra vandringar i Logarska Dolina

Vandra på Velika Planina

Velika Planina är känt för sin gröna platå med gamla traditionella stugor. Vi vandrade upp på ena sidan, platån och ner på andra sidan. Delar av berget var helt folktomt medan andra hade stora turistmassor. Men det var otroligt vackert. För den som vill finns det en lift att ta upp.

Vi bodde på en camping precis vid foten av berget där en av vandringslederna börjar och bara ett stenkast från liften.

Läs om vår vandring på Velika Planina

Cykeltour i Ljubljana

Ljubljana är inte bara ett av de roligaste huvudstadsnamnen att säga, det är också en mysig stad med mycket historia och kultur.

Vi följde med på en guidad cykeltour runt i stan. Det är vår första cykeltour och vi blev positivt överraskade. Cykeln gjorde att vi kunde stanna och upptäcka staden långsamt men gav oss också möjlighet att täcka stora ytor och ta oss utanför centrum.

Läs om vår cykeltour i Ljudljana

Bohinjsjön

En otroligt vacker plats full av äventyr. Från vandringar längs floder till vandringarna uppe på bergstopparna. Kayakpaddling, paragliding och hästridning var bara några utav de aktiviteter man kan testa på här. Hela området andades äventyr och utomhusaktiviteter.

Vi bodde på en camping precis vid floden på gångavstånd från en av byarna.

Läs om alla våra äventyr runt Bohinj

Vandra på Mangart

Helt seriöst! Det här var troligtvis den vackraste och läskigaste vägen vi kört på! Sån fantastisk utsikt och vandringen till toppen av Mangart gjorde oss inte besvikna. Den var tuff och krävde en del fysik men framförallt behövde man kontroll på nerverna där man använde kedja för att ta sig upp och längs med berget.

Läs mer om Mangart

Canyoning i Bovec

Det här var en annan sorts canyoning. Nu handlade det om att hoppa ner för vattenfall och åka rutschkana. Det här var adrenalin som ingen av de tidigare aktiviteterna. Vår guide Kata var fantastisk!

Läs om vårt favoritäventyr i Slovenien

Rafting i Socafloden, Bovec

Socafloden är Sloveniens största flod och erbjuder strömmar från nivå 1-3. Det finns högre men de är inte öppna för kommersiellt bruk. Vår guide hade flera decenniers erfarenhet och gav oss ett tryggt men ändå lekfullt intryck.

Läs om forsränning i Socafloden

Dykning i Piran

Det här är vår sport och vårt element. Nu skulle vi under ytan. Sloveniens lilla bit av kust är väldigt vacker och hade flera dykplatser att erbjuda. Tyvärr hade vi ont om tid så vi hann inte åka ut till vraket och deras mer populära platser men bara en kort båttur från dykcentret fanns redan en hel del att se.

Läs om vår dykning här

 

Har du testat några äventyr i Slovenien? Vilken utav ovanstående skulle du vilja prova på? 

Comments