Besöka kinesiska muren – 3 olika platser

Lifestyle by

Det här är ett måste! Man kan läsa om den och man kan se den på bilder men det är svårt att förstå hur enormt mäktig den är. Under vår tid i Kina besökte vi muren på 3 olika platser.

Mutianyu

Mutianyu är en av de mest besökta delarna av muren och det är av flera anledningar. Det var också vår favoritdel. Först och främst så är det en av de mest marknadsförda delarna och det har investerats enormt mycket i den här delen. En lång del av den är hel restorerad. Eftersom muren har några år på nacken så har den fallit sönder men här är den iordninggjord så man kan uppleva dess storhet.

Med den här satsningen så har det även byggt en linbana för den som inte orkar vandra upp till muren och det finns en turistby med mat och souvenirer och en välutbyggd turistinformation vid ingången till området. Allt det här har lett till att det kan vara enormt mycket turister här. Visst låter det här hemskt! Hur kan vi tycka om det här?

Räddningen är att personer är överlag väldigt lata. De tar linbanan upp, går lite fram och tillbaka och åker sedan därifrån.

När du kommer upp på muren är du i ena änden av området. Gå igenom alla turistmassor och ju längre bort du kommer från linbanan desto mindre folk blir det. Men missförstå mig rätt, det är fortfarande imponerande och vackert. Men det blir ännu bättre!

Delar av muren är extremt brant och räckena är fulla av folk som försöker hålla sig fast medan de går neråt eller uppåt.

När vi efter 30-40 minuter når änden av den restorerade muren är det fortfarande turister där men betydligt färre än i början av muren. Det är en ganska tuff promenad för det är brant och stora höjdskillnader. Tänk folk som byggde den!

Det står en skylt här med texten ”Danger! No visitors”. Det betyder i stort sett att området efter skylten inte är patrullerat och iordninggjort så det är på egen risk.

Vi fortsätter att gå, efter bara 50 meter börjar muren falla sönder. Det växer träd och grenar ut ur sidan av muren. Under en del är det nästan mer buskar än mur. Muren börjar gå uppför och det blir ganska brant. Gruset gör att det är svårt att få fotfäste men vi fortsätter. Vi har målet inställt på toppen framför oss.

30 minuter efter att vi gått förbi danger-skylten är vi uppe på toppen, Ox Horn Edge. Muren gör en skarp sväng på över 90 grader. Det är först här vi inser hur otroligt mäktigt det här är. Vi vet hur jobbigt det var att göra den här vandringen. Tänk er att bygga muren, bära upp stenen och veta att man aldrig kommer få se muren färdig.

Muren slingrar sig längs bergsryggen bort till horisonten och ytterligare några 100 mil som vi inte kan se.

Mutianyu är en perfekt dagstur från Peking och ett bra alternativ för er som har lång transit. Det går att ta sig hit med både lokaltrafik och tours (både från hotel, hostels och flygplatsen). Självklart är en tour smidigare men du förlorar flexibilitet. Om du reser med lokaltrafik själv så bestämmer du själv när du ska komma dit och lämna. Om du bara vill se muren och ticka av det från en lista så räcker 1 timme gott och väl. Om du vill gå till Ox Horn så planera närmare 3 timmar för att gå dit och tillbaka. Var beredd på att det är brant och man måste ta sig över stora stenar så du bör vara i god fysik och ha bra balans. Vi gjorde det i sandaler men något stabilare är kanske att rekommendera.

Laolongtou – Drakens Huvud

Qinhuangdao är staden på kusten rakt öst om Peking, så det här är ingen dagstur från Peking. Det är här muren slutar. Laolongtou betyder Drakens huvud och är sista delen av muren som leder ut i Bohai havet.

Precis som Mutianyu är det här en väldigt turistig plats men här saknas charmen som Mutianyu har.

Vi går igenom en av de stora gaterna i muren och kommer in på området. Det är en blandning av tempel, statyer varav en del är zodiakstatyer (i västvärlden mest kända från Jackie Chanfilmen) och byggnader som visar hur det kunde se ut där generaler bodde och gjorde krigsstrategier.

Det var inte det här vi letade efter när vi ville se muren. Det här var helt återuppbyggt och kändes på låtsas. Om du råkar befinna dig i Qinhuangdao så är det värt att åka hit men ta dig inte hit hela vägen från Peking bara för att se det här.

En okänd del av muren

Tyvärr så vet vi inte vart den här delen av muren var. Vi lämnade Peking på cykel, blev fast i en regnstorm och upplockade av en väns väns vän som tog oss till hennes hotel som låg precis bredvid en del av muren.

Vi gick upp genom en dal och kom efter en stund fram till muren. På vänster sida var den helt sönderfallen och inget hade gjorts åt att restorera muren. På högersidan var den helt restorerad, lite som Mutianyu men skillnaden var att vi inte såg en enda person här. Och det kostade inte att gå upp på muren.

Vi tog av åt höger och började vandra uppåt. Det hade precis slutat regna så stenarna var blöta och hala. Vi tog av oss våra sandaler och började gå barfota för att få bra fäste. Det var inte en enda person här. Att vara helt själv på en av världens mest kända byggnadsverk är speciellt.

När vi nådde toppen och ett av vakttornen kom det en brittisk man gående. Han var också på cykelsemester. Han pratade om att bära sin cykel upp till muren och göra en film när han cyklade på den. Bra idé sa vi och tänkte att vi aldrig skulle göra det. Det är ju galet brant och massa trappor!

Så vart exakt är det här stället? Vi har helt ärligt ingen aning. Men det spelar inte så stor roll. Grejen är att muren är enormt stor och det finns så många delar av den att besöka, inte bara de populära turistiga delarna som Mutianyu, Badaling och Jinshanling. Om du har en cykel eller bil så finns det så många platser att besöka.

Comments