Couchsurfing stories: Ananas- och temani med Rosa

Lifestyle by

Du vet känslan när du träffar en ny människa för första gången och hen bara utstrålar glädje, kärlek och öppenhet från första sekund? Det var precis det vi kände när vi träffade Rosa, vår couchsurfing host i Chiayi. Jag hoppas att jag en dag kan utstråla samma värme och kärlek som henne.

Mer läsning: Vad är couchsurfing?

Det är med ett stort varmt leende Rosa öppnar grinden in till sitt hem där hon bor tillsammans med sin mor, bror och farmor. Hennes pappa bor nuförtiden mest på kontoret på deras familjeföretag. Men han kommer och hälsar på hemma i villan ibland. Företaget ligger bara 10 minuter bort med bil och Rosa berättar att just nu så jobbar hon med marknadsföring för familjeföretaget som är inom metallbranschen.

Vi ser direkt att Rosas familj inte är fattig. Framför villan tornar fyra stora glasstruts-liknande skulpturer upp sig som vi senare märker att dekorativt belysta på natten. Det är hennes mors kreation. Den pampiga villan med fyra våningar är eftertänksamt möblerad och inredd. Också hennes mors verk och samlingar.

Vi klickar med Rosa på en gång, och efter bara 5 minuter tjattrar vi på som om vi vore gamla vänner sen år tillbaka. Hennes bubblande skratt smittar av sig och snart sitter vi alla tre och fnissar i hennes stora säng medans vi pratar om allt mellan himmel och jord. Det är så otroligt skönt när man träffar sådana människor. Det är det som gör vårt resande intressant och givande.

Alla dessa otroliga möten som vi annars inte skulle ha haft.

Det är därför vi couchsurfar så mycket vi bara kan. För att vi älskar dessa möten. Det ger oss hopp om mänskligheten. Att vi kommer ifrån helt olika kulturer, bakgrund och områden men ändå är vi så lika.

Ananasmania

På eftermiddagen åker vi till ett ananasplantage som har tillverkning av en uppsjö olika ananas produkter. Huvudnumret är ananaskaka, Taiwans national dessert. Det går åt 1 hel ananas för att göra endast 4 rektangelformade kakor som är ca 2x2x5 cm. Vi provsmakar oss runt fabriken och får utöver den smaskiga kakan testa på ananasvinäger, olika sorters färsk ananas, ananasvin och olika juicer.

Nattmarknad och Chiayi

Som du säkert vet vid det här laget om du följt vår blogg ett tag så älskar vi nattmarknader! Så när Rosa föreslog att vi skulle ta en tur till Chiayis nattmarknad var vi inte sena med att tacka ja! Väl där märkte vi snart att det var betydligt fler än oss som var taggade på nattmarknad för lediga parkeringar kunde vi fet glömma. Rosas lösning:
Vi åker hem och så får min lillebror skjutsa hit oss och släppa av oss sen komma och hämta oss när vi känner oss klara.

Sagt och gjort. Snacka om schysst lillebrosa!

Te och kaffeprovning  i Alishan

Dagen därpå blir vi inbjudna av Rosa mor, en elegant kvinna som går och står rakryggad och utstrålar starkt ledarskap att besöka en teodling som drivs av några av hennes vänner.

Deras kaffe har blivit utnämnt till det bästa kaffet i hela Taiwan. Dricker ni kaffe?” frågar Rosas mor.

”Jag gillar både te och kaffe” svarar jag och förklarar att i Sverige är kaffe en viktigt del av kulturen och betydligt populärare än te.

Efter en halvtimmes bilresa upp i bergen i Rosas mors svarta SUV är vi framme vid teodlingen, som tydligen också odlar kaffe J

Vi blir varmt välkomnade av teodlingsfamiljen. Pappan står och skalar färska bambuskott och han visar oss hur man gör och låter oss testa medan vi väntar på att tevattnet ska koka. Vi sätter oss vid bordet i mottagningsrummet som ligger vägg i vägg med teförrådet där teet torkas och rostas. Jacob finner snart en ny vän i familjens gamla hund. Vi blir sittandes och dricker te i en timme och diskuterat skillnader mellan Sverige och Taiwan. Det är superintressant. Rosa och familjen son hjälper till att översätta när språket blir en barriär för konversationen.

Efter x antal koppar te och två kisspauser till följd av detta är det dags för en promenad runt ägorna. Jacob, jag och Rosa får följa med sonen som blir vår privata guide till plantagen. De tjocka mörkgröna tebuskarna växer i täta rader längs bergsluttningarna och vi hade en superhärlig promenad och lyckades få några schyssta bilder. Eller vad tycker du?

När vi kom tillbaka till huset var bordet fullt av olika lokala delikatesser. Små ångade majskolvar från deras mormors trädgård, bambuskotten vi hjälpt till att skala var nu kokta med en speciell peppar som hade en utsökt syrlig touch, risdumplings och en stor gryta med grönsakssoppa med lokalodlade grönsaker. Och till det deras prisbelönta kaffe. Vi åt till vi var sprickfärdiga. Jacob försökte lite snyggt smyga sin kaffe kopp till mig och byta den mot min eftersom han egentligen inte dricker kaffe men det failade ganska brutalt eftersom de fyllde på kopparna så fort de blev tomma. Som tur var är kinesiska kaffe koppar betydligt mindre än svenska, bara snäppet större än ett shotglas.

När vi efter tre dagar med Rosa vinkade hejdå och cyklade vidare var det med ett stora leende på läpparna och med hopp och tro om ett kärt återseende någon gång i framtiden. Ännu en fantastisk Couchsurfing som vi minnas länge. 

Comments