En mysig strandstad: Batumi, Georgien

Lifestyle by

Gränskontrollen mellan Turkiet och Georgien gick bra men tog tid. Vi körde direkt till Batumi, Georgiens populära kuststad vid Svarta havets kust.

Efter att ha plockat upp en karta på turistinformationen precis vid linbanan började vi utforska staden.

Gamla mysig kvarter med Disneykänsla

georgien_batumi_03Vi vandrade runt i de centrala kvarteren och blev överraskade av hur rent och mysigt det var. Husen var renoverade i gammal stil och det gav staden en speciell känsla, lite som Disneyland. Inte Disney som i fullt med turister, Musse Pig, barnskratt och karuselljud utan den där perfekta känslan och de pittoreska husen och fontänerna som bara skrek efter att bli fotograferade.

georgien_batumi_01Vi gick förbi Piazza, ett torg med ett gammalt klocktorn och fullt med finare restauranger. Vidare förbi St. Nicholaskyrkan och till Europa Torget. På torget står en staty av Medea från den grekiska mytologin och framför statyn finns en av de otroligt populära fontänerna där barn kan springa runt och bli helt genomblöta.

Parkområden vid vattnet

georgien_batumi_04Lite längre bort syns Batumis högsta byggnad. Det ser ut som ett kontor men något i den övre delen av byggnaden ser konstigt ut. Det ser ut som ett litet parishjul som är helt felplacerat.

Precis nedanför byggnaden börjar ett stort parkområde och strandpromenaden. Det är ett mysigt område med mycket folk i rörelse. Promenaden längs vattnet kantas av små stånd och familjer går i solnedgången och njuter av det varma vädret. Den långa fontänen som går genom hela huvudgågatan blir upplyst när mörkret faller och lite längre bort bland träden sitter ett tiotal hängmattor mellan träden.

georgien_batumi_07Under sommaren är det många event här och just den här månaden är det en kulturfestival i hela Georgien. En grupp uppträder med traditionell sång som låter misstänksamt lik Ronja Rövardotter strax efter kommer en grupp äldre män upp på scenen och till publikens hejarop dansar de i ring.

Strandpromenaden

georgien_batumi_08Sol har gått ner och det är bara ett svagt sken i horisonten. Vi går längs vattnet och iakttar alla människor som är i rörelse. Alfabetshuset är upplyst och tillsammans med alla andra upplysta byggnader, fontäner och detaljer får staden en imponerande skyline som jag inte hade väntat mig. Vi köper lite popcorn och fortsätter att gå tills strandpromenaden tar slut och vi kommer fram till vår buss.

georgien_batumi_06Vi har bara varit i Georgien en dag men det känns redan väldigt bra. Det verkar trevligt och mysigt, maten vi testade var helt klart bra (aubergine med valnötssås) och vi har rätt känsla inom oss. Den första magkänslan är viktig. Jag tror vi kommer få många bra dagar i Georgien.

Imorgon kör vi till Kutaisi som vi blivit rekommenderade i Facebookgruppen Vi som gillar att resa. Hoppas att det blir lika bra.

Skulle du vilja åka till Georgien? Eller har du kanske redan varit där?

Comments