Unik natur i Fairytale Canyon, Kirgizistan

Lifestyle by

Några mil väst om Karakol ligger Fairytale Canyon eller Skazka som Kirgizierna kallar det. Vi tog en delad taxi från Karakol till Tosor, den byn som skulle ligga närmast. Enligt maps.me fanns det tre hotell men när vi kom dit insåg vi att de var stängda för säsongen. Vi gick längs de små grusvägarna i byn och hittade efter ett tag en mataffär längs huvudgatan. Frida gick in och frågade efter ett hotell. Efter att ägaren erbjudit henne en shoot vodka ringde han efter en vän som drev ett hotell och en pojke kom och hämtade oss.

kirgizistan_20161004_103

Vi lämnade våra väskor på rummet och skulle precis bege oss mot sagolandskapet.

"Jag har gjort te åt er" sa pojken. Visst tänkte vi, vi har ändå inte bråttom. Det var inte bara te utan ett torrt fluffigt bröd med sylt till. Vi log och tog några bitar fast vi aldrig skulle ätit det här själva men ibland får man hålla tillbaka, le och vara en artig gäst.

fairytalevalley_kirgizistan_02Legenden säger att Fairytale Valley skapades när en drake friade till en prinsessa. Hon sa nej och Draken sa då att hennes by skulle svämma över. När dagen kom och byn svämmade över satt Draken och såg på och blev så ledsen att han stelnade. Och det är Draken som är de här formationerna.

fairytalevalley_kirgizistan_03Jag slutar aldrig förundras över alla de här skapelseberättelserna som finns och människans kreativitet i försök att passa in det vi inte förstår i en saga. Ibland är det en drake, ibland en enorm skalbagge och ibland en man i skägg.

En del säger att de här formationerna skapades för tiotusentals år sedan när marken var betydligt högre och täckt av vatten. Jorden packas olika hårt och allt eftersom decennierna gick spolade vattnet bort de mjuka och porösa delarna och lämnade kvar de hårda delarna. Om man försöker så kan man nästan se framför sig hur vattnet runnit och skapat de olika formationerna.fairytalevalley_kirgizistan_05

Vissa formationer är betydligt svårare att förstå hur de skapats, t.ex. den formationen som kallas kinesiska muren. Två höga raka murar går sida vid sida med 2 meters mellanrum över en topp, ner i dalen och fortsätter upp över en andra topp innan den tar slut på vägen ner i nästa dal.

fairytalevalley_kirgizistan_06Hela landskapet påminner mycket om Kappadokia i Turkiet, fast en lightversion. Det är samma former och mönster, det har börjat bildas det som i Turkiet kallas sagoskorstenar. En form av pelare med en stor sten på toppen.

Mer läsning: Att vakna mitt i vintern – Ett äventyr i Kirgizistan

fairytalevalley_kirgizistan_07När vi går längs dalen träffar vi 4 personer som har picknick. De är en från kirgiz och hans ryska fru som bor i Tosor och fruns syster och hennes man från St. Petersburg som är här och hälsar på. De berättar hur de kajakar runt Issuk-Kalsjön under en månads tid. Tänk vilket projekt och äventyr! Efter var sin obligatorisk vodkashot vandrar vi vidare upp på en av topparna i slutet av dalen.

fairytalevalley_kirgizistan_01Fram tills nu har det inte varit jätteimponerade men utsikten här ifrån var magisk. Solen höll på att gå ner, de redan röda stenformationerna lyste ännu rödare, de långa skuggorna skapade mer dramatik och i horisonten låg den djupblå sjön med de höga, snötäckta majestätiska bergen på andra sidan. Det var magiskt.

Vi liftade tillbaka till Tosor, vi hade tur, första bilen stannade. Det var en trevlig man som inte kunde någon engelska men han gav oss var sitt äpple som vi glatt knaprade i oss.

Hur tar man sig till Fairytale Canyon?

kirgizistan_20161004_105Det lättaste och billigaste är att ta en maschrutka eller en delad taxi från Karakol. Vi betalade 250 com för 2 personer. Det tar ca 1h. 7 km efter Tosor står det en skylt vid vägen med texten "Fairytale Valley". 50 meter in på den vägen är det ytterligare en skylt åt höger med texten Jeti-Oguz. Det ska inte förväxlas med det Jeti-Oguz som ligger bara några kilometer från Karakol och är en annan populär dagsutflykt. Följ vägen och efter bara 15 minuter är du i sagodalen. 

Skulle du vilja åka till Kirgizistan och uppleva naturen?

Comments