Forsränning på Socafloden, Bovec Slovenien

Lifestyle by

En enkel forsränning på den otroligt vackra Socafloden med sitt emeraldgröna vatten bjöd på oväntad action efter bara ett par hundra meter. Detta var vårt tredje rafting äventyr för mig och Jacob och det absolut roligaste hittills!

Ett stort tack till Alpska Sola Bovec och Jernej Skok som lät oss testa den här aktiviteten så att vi kan skriva det här inlägget. Åsikterna är våra egna och vi skulle aldrig skriva något som vi inte står för. Alla inlägg är skrivna av oss och detta är våra egna åsikter.

Aktivitet: Forsränning/White water rafting

Arrangör: Alpska Sola Bovec

Tidsåtgång: 2,5-3h (varav 1.5 h på floden)

Klockan 9.30 träffar vi Jernej utanför hans lilla sportshop och lägenhetsuthyrning i utkanten av centrum i Bovec. Jernej gör sin 13 säsong som raftingguide och har de senaste åren jobbat bara för sig själv. Han var bara 15 år när jag började och berättar att det var många som inte tog honom på allvar.

”Det var många som var tveksamma mot mig i början men nu börjar de att acceptera mig.” säger han med glimten i ögat.

slovenien_bovec_03

Vi får testa ut våtdräkt, neoprenskor, en jacka, hjälm och flytväst och sen bär det av mot floden. Efter bara 10 minuter bilfärd är vi framme vid iläggningsplatsen och vi får träffa resten av vårt crew, ett tyskt par med två barn i 10-12 års åldern och en italiensk kille på drygt 30 år. Vid iläggningsplatsen är det fullt med minibussar med raftingbåtar fastspända på taket eller på släp.

Socafloden, känt för sitt vackra emeraldgröna vatten, är det mest populära stället att köra forsränning i hela Slovenien. Jernej berättar att vattnet tyvärr är lite grumligt i dag eftersom de regnat kraftigt för ett par dagar sen. Men det innebär också att forsen är lite högre och vildare, vilket är bra för oss!

”På 3 så lyfter vi upp båten på våra huvuden, det är lättast att bära den så”, säger Jernej. Det gick faktiskt riktigt lätt, när vi börjar gå känner jag hur båten lyfter ifrån mitt huvud.

slovenien_bovec_09”Det är fördel att vara kort när man gör det här” säger Jernej och blinkar mot mig och de två barnen som också är alldeles för korta för att göra nån nytta i bärandet. 

Nere på flodbanken gick Jernej igenom allt vi behövde veta, allt från paddlingsteknik till kommandon och hur man ska simma om man skulle ramla i forsen.

Jacob och jag har forsränt två gånger förut, en i Uganda och en gång i Nya Zeeland båda gångerna var det nivå 5. Socafloden var just nu nivå 3 på den sträckningen vi gjorde. Skalan sträcker sig mellan 1-5 där 1 är lättast och 5 svårast. Det finns nivå 4 och 5 men de är stängda för kommersiellt användande men används för tävlingar bl.a. har VM i kayakslalom gått av stapeln här.

Inte den mest graciösa iläggningen

slovenien_bovec_01”Nu ska vi lägga i båten, då gäller 2 kommandon, spring och hoppa! När jag säger spring springer vi i floden och när jag skriker hoppa så hoppar ni i båten. Det spelar ingen roll hur ni hoppar bara slutresultatet är att ni är i båten, det är det viktiga! Okej?!” Jernej upprepade allt han sa på engelska, italienska och tyska.

”SPRING!!” Vi sprang allt vad vi hade och det ljust grönblå vattnet skvätte åt alla håll och kanter när vi plumsade fram likt en elefant som fått tokryck! ”HOPPA!” Jag hade vatten till midjan och tog i allt vad jag hade för att hoppa upp i båten men jag lyfte knappt ur vattnet och jag kände hur min händer bara halkade på gummit i båtens kant och så plumsade jag ner i vattnet igen. Jag gav det ett nytt försök och den här gången landade jag i båten med näsan tryckt mot båtens golv. Asgarvande satte jag mig tillrätta och märkte att jag var inte den enda som inte tagit mig i båten på det första försöket.slovenien_bovec_04

”Det där var ju inte den mest graciösa start jag varit med om men vi kommer att ha chans att förbättras” sa Jernej skämtsamt med ett brett leende på läpparna. ”Kom ihåg att den viktigaste regeln när man forsränner är att ha roligt!” Han sänkte rösten och fortsatte, ” och den näst viktigaste är att alltid skvätta ner alla andra som befinner sig på floden så mycket som möjligt när man passerar dem, är ni med?! NU!!” Vi hade precis glidit upp jämsides med en annan raftingbåt och på Jernejs signal skvätte vi allt vad vi hade med paddlarna för att blöta ner dem. Man kunde verkligen känna att instruktörerna här var ett härligt gäng, även fast de jobbade för konkurrerande företag var de väldigt härliga  och hjälpsamma mot varandra.

Oväntad action

slovenien_20160823_521Vi skulle ta oss 10 km nedför forsen och de första 4 lättare med bara nivå 1-2 och där fanns massa tid för oss att träna på att paddla. Vi fick dock ett rejält uppvaknande efter bara 500 meter då vi oturligt nog lyckades komma med bredsidan av båten på en sten som låg strax under vattenytan. Jag jag kände hur båten började tippa, jag satt på vänstersida, den sidan som reste sig upp i luften och jag hann bara tänka att stackars den som sitter mittemot mig som jag kommer att ramla på innan vi flippade uppochner. Det blev ett uppfriskande dopp men vi var alla tillbaka i båten inom nån minut och en av de andra båtarna plockade upp de paddlar vi tappat under tumulten. Lite oväntad härlig action!

Improviserad lekpark mitt i forsen

Precis innan den mer tekniska delen skulle börja stannade vi vid två stora stenar. Vi tog upp vår båt och lutade den med botten uppåt mot stenarna, det blev en perfekt rutschkana och trampolin!

slovenien_bovec_07”Kör du en backflip nu Frida?” frågade Jernej och klappade mig på axeln.

”Absolut!” svarade jag ironiskt. Jag kunde faktiskt göra volter på trampolin när jag gick i mellanstadiet men det var ju ett tag sen. Har blivit betydligt harigare sen dess. Jag tänkte igenom min långa lista av simhoppskunskaper, och bestämde mig för att satsa på mitt stjärntrick: Bomben!

Andra delen = Mer action

slovenien_bovec_08Efter att ha lekt av oss var det dags för att axla den mer tekniska delen av raftingen. Det skulle bli kul att få lite mer utmaning, första delen hade var lugn och avslappnad, det var trevligt att hinna med att njuta lite av omgivningen men nu skulle det bli kul att få lite mer action. Och det blev det. Forsen ändrade skepnad rätt rejält. Här strömmade den runt mängder av stenar som skapade små vattenfall och strömmar i alla möjliga riktningar.

”PADDLA FRAMÅT!” skrek Jernej för att överrösta vattnets brus där det forsade fram under oss. ”Pausa”. Han var riktigt skicklig, han navigerade och styrde båten så att vi undvek alla stenarna, många gånger med bara en hårsmån tillgodo. Om jag varit lika skicklig på att parkera vår bil som han var på att navigera sin båt hade jag varit svensk mästare i bilparkering skulle jag kunna tro! Jag blev otroligt imponerad.

”När jag säger paddla hårt framåt så kör på allt vad ni har ni, lite på mig det kommer gå bra!” Sa Jernej med ett lite lurt uttryck i ansiktet. Strax nedan för oss i floden stod det en sten som stack upp 2 meter över ytan.

slovenien_20160823_538”Nu, paddla hårt framåt!” Jag drog paddeln hårt mot mig i paddeltag efter paddeltag. Vi närmade oss stenen med en rasande fart. Nu måste han ju styra undan oss annars kommer vi att köra rakt in i stenen! Och det var precis vad vi gjorde, men helt med mening, vi vallade upp på stenen och strömmen fattade tag i nederkant på den och svängde oss elegant runt.

”Snyggt jobbat! Jag gör alltid så, det kommer att ge oss tur för resten av färden.” sa Jernej med ett leende. Han upprepade samma sak ytterligare 3 gånger innan det hela var över, alla gångerna med anledningen att det gav tur enligt honom. Jag tror nog mest att han tyckte att det var väldigt roligt!

Bästa raftingen hittills

Vattenfallen och strömmen var betydligt mindre och snällare än det vi testat på tidigare men detta var den bästa raftingen jag gjort, mycket beror på Jernej. Han såg verkligen till att vi hade det roligt och med sin skämtsamma attityd och små överraskningar. Det verkade som att han också hade väldigt kul och det tyckte jag verkligen märktes och spelade en stor roll!

Jernej var dessutom väldigt hjälpsam och såg till att vi fick en grym dag med canyoning tillsammans med hans vän Katja dagen därpå.

Mer läsning: Vattencanyoning i Bovec

slovenien_bovec_11Har du testat forsränning? Var då i så fall? Skulle du vilja prova?

Comments