En guide till att vandra Kumano Kodo, Japan

Lifestyle by

Kumano Kodo är en vandringsled med flera hundra år gammal historia. Den användes av Japans kejsare för länge sedan och är än idag en populär led. Den har fått UNESCO-märkning och är en av två pilgrimsleder i världen som har den märkningen. Den andra är systerleden Camino de Santiago (Jakobsleden) i Spanien.

Kumano Kodo ligger i Wakayama, ett landskap sydost om Osaka. Det finns flera leder i området och Nakahechi är den mest populära. Den börjar från västkusten nära Tanabe och slutar på östkusten. I den här guiden kommer vi utgå från Nakahechi, den vandringen som vi gjorde.

Mer läsning: Vår 5 dagars vandring i Kumano Kodo

Ta sig till och från vandringen

Tanabe är den närmaste staden till vandringens startpunkt. Det går bussar och tåg direkt till Tanabe från Osaka, Japans näst största stad. Det är en drygt 2 timmar lång resa med snabbtåg och närmare 3 med buss. Det går även direktbussar hit från Tokyo och Kyoto.

På turistbyrån i Tanabe finns det kartor för vandringen. Hotellet Miyoshiya erbjuder väskförvaring för 500 yen/natt (40kr). Det finns värdeskåp på tågstationen men de är för max 3 dagar.

Från Tanabe är det en timmes bussresa till vandringens början.

På östkusten tar vandringen slut vid ett stort tempelkomplex utanför Nachi. Vi liftade ner till Nachi och därifrån går det både bussar och tåg tillbaka till Tanabe eller norrut till Nagoya.

Kartor och information

Det här är helt klart imponerande. På den här hemsidan finns alla information som behövs. De har busstider till vandringens start, vandringstider, distans, höjdmeter, det står var det finns vending machines för att köpa dricka och vart det finns varma källor att bada i. Så om du ska göra vandringen så är det här den överlägset bästa sidan. 

Hela vandringen täcks i två övergripande guider och sedan finns det en ännu mer detaljerad guide för varje dag.

Helt klart imponerande och mycket bättre och tydligare än vandringen i Nepal.

Det som står på hemsidan är i stora drag samma information som finns i kartan och broschyren man får på turistbyrån i Tanabe.

Det finns även organiserad bagagehantering så om man har alla hotell bokade längs vandringen så går det att köpa till bagagetransport mellan varje hotell. Det innebär att du bara behöver bära med dig en liten ryggsäck med vatten, kläder för dagen och en lunchlåda.

Skyltning och guidning längs leden

Leden är välmarkerad och lätt att följa. Ofta finns det bara en led men så fort det blir ett vägskäl är det skyltat med en Kumano Kodo-skylt. Det finns på flera ställen skyltar som säger ”Det här är inte Kumano Kodo” så att ingen råkar gå fel väg av misstag.

Längs hela leden sitter det en numrerad markering varje 500 meter så det är lätt att veta var man är på kartan.

Boende

Vi valde att ta med tält och campa längs leden. Vi träffade runt 20 personer under vandringen som gjorde flera dagar och endast en annan tältade. Det finns få riktiga campingplatser längs rutten och fricamping är lite känsligt. Så det är extra viktigt att inte skräpa ner eller förstöra när du campar.

Vandringsleden är ofta brant på båda sidorna alternativt brant på ena och en bergsvägg på den andra så det är inte alltid lätt att hitta bra platser för att slå upp ett tält men håll ögonen öppna så är det inga problem.

Den tredje dagen passerar man en campingplats på gångavstånd från floden med de varma källorna på stranden. Det kostar 800 yen/natt/person (60kr).

Längs vandringen passerar man igenom byar eller relativt nära så det finns boendemöjligheter på hotell. Ibland innebär de en omväg för att ta sig ner från berget till dalen och sedan på morgonen upp på berget igen. Många av hotellen har privata onsen, alltså varma källor, så det kan vara värt den extra vandringen.

Om det är Golden Week är dock nästan alla boenden fullbokade. Vi träffade 2 personer som inte hade bokat och hoppades hitta där men allt i de två närmaste byarna var fullt så de var tvungen att ta bussen till en annan del av vandringen för att hitta boende.

Mat

Självklart är det lättast att ha med sig kök men vi klarade oss utan. Varje dag passerar man igenom en by som har en butik där vi kunde köpa på oss ny mat. Vi köpte saker vi inte behövde laga t.ex. onigiri (sushi trianglar), inari (tofufickor fyllda med ris) och snabbnudlar och bad om varmt vatten i byar längs vägen. Utöver det hade vi alltid en del snacks.

De flesta butikerna i Japan har en mikrovågsugn man får använda och det säljs alltid ris som man bara behöver micra i 2 minuter. Perfekt för att göra egna sushi 😀 Man tar väl seden dit man kommer.

Olika leder

I området finns det flera olika leder. Nakahechi som vi gjorde är den längsta och mest kända. Det betyder att det är mest folk på den (det var väldigt lite folk), man passerar igenom fler byar och ser ofta en bilväg.

De andra lederna är längre bort från civilisationen. De börjar inte på samma ställe men alla har samma slutpunkt.

Stora tempel och byar längs vägen

Den tredje dagen kommer man till Hongu. Det är ett av de två stora templen man passerar under vandringen. Hit går bussturer så räkna med mycket folk. Här finns också världens största tori gate, ni vet de där typiskt Japanska gaterna som ofta finns vid tempel.

Senare samma dag kommer man till Yunomine Onsenbyn som är känt för sina varma källor. Många köper ägg och potatis i nätpåsar och sänker ner i vattnet för att koka det.

Det andra stora templet och där ni kommer se hundratals turister är Kumano Nachi Taisha som är det sista stoppet på vandringen i slutet av dag 5.

Båda är vackra tempel men ni delar de med många andra. Bortsett från de här tre platserna och 1 km innan och efter så såg vi inte mer än 20 personer under de 5 dagarna.

Längs vandringen finns över hundra små tempel (shrines), en del nya, en del gamla och en del så gamla så de inte finns mer utan det står bara en informationstavla.

Onsen

Om man bor på hotell/onsen så finns det ju varje kväll men för oss som campar finns det två lättillgängliga, tyvärr är båda den tredje dagen.

I Yunomine Onsenbyn finns det en offentlig varm källa. Du betalar någon tia så får du tillgång till en liten varm källa med duschar. Det här är slutbyn för den första delen av vandringen.

Nära starten av den andra delen, ca 6 km bort från slutet av första delen, finns det en flod som har en varm källa som kommer upp från under stenstranden. Den här är helt gratis och man kan sätta sig i de små runda grävda stenpoolerna på stranden och njuta av den varma källan.

Budget

Transport från Osaka till Tanabe var runt 230 kr med buss, 150 kr med lokaltåg med 3 byten och 400 kr för snabbtåg (inte Shinkansen). Buss från Tanabe till vandringens början kostade det 120 kr.

Från vandringens slut tillbaka till Tanabe liftade vi. Första från sista templet ner till staden och en från staden hela vägen till Tanabe, en sträcka på 10 mil. Det går bussar och tåg tillbaka till Tanabe och vidare till Osaka eller direkt från slutet av vandringen norrut till Nagoya.

Eftersom vi campade kostade det ingenting bortsett från vår natt på campingen, vilket kostade 60kr/person. Den natten tog vi på campingen bara för att vi träffade några när vi liftade.

Mat på restauranger längs vägen kostar från 80 kr/måltid. Det går att äta ett mål på restaurang per dag, ibland två. Men lättast och smidigast är att äta två mål själv längs vägen. En populär lunchlåda är sushi för det äter man kallt.

Som ni ser förstår från vår vandring så går det att göra det här utan mycket planering och på en liten budget. Men det går även att göra den här vandringen väldigt bekväm med väsktransport, mat på restauranger och varma källor.

Comments