Kaohsiung – En Svensk/Taiwanesisk/Kinesisk kultursoppa

Lifestyle by

När jag skriver om hur vi planerar våra resor så säger jag ofta att vi använder Facebook. Man vet aldrig vad ens vänner och bekant kan och var de har kontakter. Kaohsiung var ett perfekt exempel.

Jag gjorde min vanliga statusuppdatering och frågade om någon visste något om Taiwan. En vän från gymnasiet som jag inte tror att jag träffat sedan dess (2007) hörde av sig och satte mig i kontakt med en av hennes vänner.

Det var en taiwanesisk tjej, Arwin, som gift sig med Linus, en kille från Göteborg och flyttat dit. Och om det inte var nog med att vi fick kontakt och massa hjälp. De var på besök tillsammans med sin dotter i Taiwan och vi fick möjlighet att bo hemma hos hennes familj. Vi slutar aldrig att förvånas av hur hjälpsamma folk är. 

Men vi var nervösa precis när May skulle komma. Farmorn och farfarn är ju från en äldre generation och relationen Kina vs Taiwan är känslig. Vi var lite oroliga på hur de skulle reagera och hantera situationen och om May skulle säga något som hon lärt sig i skolan men som för en Taiwanes skulle uppfattas som olämpligt och anstötande.

Det var sån glädje när May kom. Det var bara 4 månader sedan vi träffades sist och vi har bara träffats i 2 veckor totalt men det kändes som en barndomsvän vi inte sett på evigheter. Och de lätt till och med henne bo i deras hus. Det blev ett trevligt kollektiv med 8 personer.

Och alla skötte sig perfekt. Vi stannade i två nätter och det blev ett av våra bästa stopp i Taiwan och det känns som vi fått några riktiga vänner och till skillnad från många andra så kommer vi kunna träffas igen. Nästa gång blir i Göteborg 😀

Dagen vi skulle åka besökte vi en Gigantaffär, Taiwans största cykelmärke. De har en grym deal där du får hyra och lämna cykel på olika platser. Så nu när alla hade var sin cykel var det dags att börja äventyret.

Mays första gång utanför Kina, första cykelsemester, första gång att couchsurfa. Så många första erfarenheter på en och samma gång! Och det bästa är att hon är öppen för förändring och beredd att ändra sitt beteende och sina värderingar när hon hittar något som verkar bättre istället för att hålla fast vid något av ren princip. Tänk om fler i världen kunde göra det. 

Comments