Bygga husbil: Köpa husbil

Lifestyle by

Jag vet! Det är helt sjukt att vi äntligen gjort det. Det händer mycket i våra liv just nu. Som ni säkert sett så har vi, efter 5 år tillsammans och på resande fot, gift oss. Nu har vi tagit vårt nästa steg, vi har köpt bostad. Vi har köpt en folkabuss! Det är mycket att göra med inredningen (den är obefintlig i nuläget) men det ska bli vårt hem kommande år.

Det är en Vw Caravelle (samma som Transporter fast med fönster i skåpet) från 2001.

Vi vet ingenting om bilar, alltså ingenting. Jag kan tanka och byta däck i stort sett. Det här kommer att bli ett äventyr på mer än ett sätt.

camper1

Vart börjar man?

Vi har suttit och kollat igenom Blocket under vintern. Det läggs ut mängder av bilar, det kom över 20 folkabussliknande bilar om dagen. Eftersom vi inte kan mecka och fixa själva bilen så ville vi ha något som var fräscht, ingen rost och där viktiga delar så som kamrem och vattenpump ska vara ny bytt. Vi vill inte börja med något vi inte har en aning om hur man gör.

Vi har läst en del resebloggar och pratat med vänner runt om i världen och bestämt oss för att vi helst vill ha bensin. Vi sa även att 4×4 var fördelaktigt för vi vet inte hur vägunderlaget kommer att se ut, framförallt eftersom vi kommer att behöva köra genom områden under regnperioder.

Tillslut blev det en Vw Caravelle Syncro (syncro är deras fyrhjulsdrivna version) från 2001.

camper2

Den är bensin och gått knappt gått 15´000 mil. Den har tidigare tillhört Göteborgs Energi så den är välservad. Vi befann oss i Norge och jobbade som skidinstruktörer när vi hittade den men en bilkunnig vän åkte ner till Göteborg och kollade på den. Tack Axel!

När Axel godkände den ringde vi upp säljaren och prutade. Det som började på 45´000 kr blev 40´000 kr inkl byte av kamrem, vattenpump, olja och filter. Vi slog till! Och bilen har ingen rost! I alla fall inget som köparen berättade om eller som vi hittat än…

Lite bonus och småsaker med bilen är att den har backkamera, motor- och skåpvärme, den har biogas installerat (vet inte om vi kommer att ha kvar det) plus att vi fick med 3 extrasäten i bagaget (ingen direkt bonus, tror mest at han ville slippa kör de till tippen) och 8 nästan nya däck!

Nu står bilen hemma i Trollhättan. Imorgon är det dags att början tömma bilen

Comments