Kostnaden för att bo i paradiset: Siffror ljuger inte

Lifestyle by

Många utav våra vänner hemma i Sverige säger ofta:

” Jag önskar att jag kunde göra som du!” och ”Tänk om jag hade råd att bo i en bungalow på stranden på en paradisö!”.

Jag frågar dem då ”Varför kan du inte det? ” Svaret är alltid ”Pengar – jag har inte råd!”

Thailand Bungalow

Vad kostar det att leva i Sverige, ett vanligt hederligt Svenssonliv? En månad kanske ser ut nåt sånt här hyra ca 4500 kr, mat ca 3000 kr, bil/transport, kabel-TV, internet, alkohol, nya kläder, nöjen… listan kan göras lång och kostnaden kommer att vara hög, även om du är student.

Läs mer: Spara pengar till din resa: Allt du behöver veta

Siffror ljuger inte

Det här är riktiga siffror och vad vi faktiskt har tjänat och spenderat. Vi jobbade en säsong som skidinstruktörer i Schweiz. Efter boende, mat och nöjen kunde vi spara 10´000 kr var per månad. Det blir 20´000 kr tillsammans på en månad.

verbier skidinstruktor

I Filippinerna lever vi för 200 kr/dag tillsammans. Det är för mat, boende och lokaltransport. 20´000 kr/200 kr = 100 dagar. Så på en månads sparande kan vi leva 100 dagar i Filippinerna! Hur länge kan vi då resa efter en skidsäsong på 4 månader?

Men flygbiljetten dit tänker ni nu. Det finns många tips och trix för att boka billiga flygbiljetter men när jag kollade pris från Stockholm till Bangkok 5 månader i förväg kostade biljetten 1300kr enkel väg.

Läs mer: 8 hemligheter till hur DU bokar ett billigt flyg

Allt kommer tillbaka till en av våra grundregler:

Det finns bara prioriteringar.

Vill du byta mobiltelefon varje år, ha en ny stor TV, gå ut och festa varje helg kan du inte räkna med att spara så mycket. Men försök inte påstå att du inte har råd, det är dina egna prioriteringar och val.

filippinerna boracay

Om du sedan ska bo på 5 stjärniga hotell, dricka paraplydrinkar hela dagarna och äta västerländsk mat på semestern klaga inte att det blir dyrt. Det är ditt val och dina prioriteringar.

Personligen trivs jag med att ta 8 månaders semester varje år.

Prioriterar du det som ger dig glädje och får dig att må bra? 

Comments