Matlagningskurs i Kyoto

Lifestyle by

Matglada som ni kanske märkt att vi är så såg vi till att kolla upp möjligheten att få lära oss mer om hur man lagar japansk mat nu när vi är i Japan. Vi älskar sushi och lagar det regelbundet under de perioder vi har kök. Nu skulle vi få lära oss att göra en bentobox, alltså en japansk matlåda. De lägger ner en hel del mer tid och finess på det än vad vi svenskar gör kan jag lova.

Vi var förväntningsfulla när vi anlände till kursen strax innan 9 då vi skulle börja. Vi blev varmt välkomnade och fick varsin kopp grönt te och (vad vi tror är traditionelliga kimonoinspirerade) förkläden medan vi väntade på alla som skulle vara med på dagens kurs. Totalt var vi 12 stycken uppdelade i par om två och två. De flesta kom i par men också ett par soloresenärer och de blev då ihop parade med någon annan soloresenär.

Jag och Jacob var de enda veganerna och hade vår egna lilla special meny, den vanliga menyn innehöll både fisk, skaldjur och kyckling. Vår meny var följande:

  • Ångad spenatsallad med sesamdressing 
  • Sushirulle (maki)
  • Terkiyaki tofu
  • Grönsakstempura

Vi startade med att göra Japanernas basingrediens för nästan all deras rätter och vårt största fiende i jakten på vegansk mat i Japan – Dashi – en sorts fiskbuljong. Vi gjorde vår baserad på sjögräs i stället vilket här kallas kombu.

I japansk matlagningen är uppläggningen och det estetiska i maträtterna nästan lika viktigt som smaken för den totala upplevelsen. Så varje rätt vi gjorde fick vi också tips och råd om hur vi skulle presentera.

"Gör ett berg av spenaten" Lättare sagt än gjort. Första försöket såg ut som ett berg efter en jordbävning men till slut efter en del pill så fick jag till det.

Dags för vad vi västerlänningar kanske ser som Japans nationalrätt – Sushi. Jag och Jacob har lagat en del sushi förut och såg fram emot att få lära oss från ett sushiproffs. Ångande ris las upp i en stor rund träbalja och blandades sen med risvinäger, socker och salt. Sen blanda allt med en speciell sushi spade och som skulle skära genom riset inte röra för att behålla riskornen hela och inte mosa dem. När riset kylts till rumstemperatur var det dags att göra våra makirullar. Jacob och jag hade fått en plåtbricka med gurka, inlagd rättika, tofu och shitakesvamp som vi fyllde våra rullar med. Kolla så fina de blev!

Nästa rätt på menyn var teriyaki tofu. Vi använde en tofu som var torkad. Den blötlas i vår kombu baserade dashi. Vi mixade mirin och mörk sojasås till teriyakisås. Det fräste härligt i stekpannan och tofun blev typ karamelliserad i teriyakisåsen. När nästan all sås stekts in i tofun plockade vi upp den med de långa matlagningspinnarna och placerade den på ett litet fat. Sista rätten var grönsakstempura. Vi doppade våra grönsaker i en smet gjord på vetemjöl och vatten och friterade dem sen i olja.

När alla rätter var klara och allt undanstädat var det dags att smaka av våra egna kreationer. Innan vi började äta fick vi sätta handflatorna mot varandra och göra en lätt bugning samtidigt som vi sa "itadakimasu" vilket är ett sätt att säga låt oss äta.

Så gott det var! Varje rätt i sig var en ganska lite portion men tillsammans blev den en väldigt mättande lunch. Väldigt nöjda och belåtna efter en fantastiskt rolig förmiddag gick vi därifrån med mätta magar och en intressant erfarenhet rikare.

Tack till Cooking Sun som lät oss testa deras matlagningskurs! Våra åsikter är som alltid våra egna och vi skulle aldrig skriva något vi inte står för.

Comments