Prometheusgrottan, Georgien – ett imponerande grottsystem

Lifestyle by

På en dagstursavstånd från Kutaisi ligger Prometheusgrottan, ett stort imponerande grottsystem som är väl värt ett besök.

2 gånger i timmen startar en guidad tur av grottsystemet, en på engelska, den andra på ryska. Vi kom dit sent och det var bara en tur kvar innan stängning så vi anmälde oss, tyvärr var den på ryska.

georgien_prometheus_04Vi blev visade ner i grottan som höll en konstant temperatur på 14 grader. Enorma stalaktiter, stora stalagmiter och ridåer/klänningar som skapats av att vatten med mineraler runnit samma väg i tiotusentals år.

Grottan var snyggt upplyst av spotlights i olika färger och musik spelades lågt i bakgrunden. Min första impuls var att det skulle bli störande men jag kom att gilla det. De stora grottrummen avlöste varandra den ena än mer imponerande än den andra och med belysningen gav denna tur en speciell och intressant twist. Den här grottan var bättre än många andra grottor jag besökt.georgien_prometheus_02

Något otroligt frustrerande är alla människor som ska gå och ta på varenda sten de ser. Folk som ska peta på stalagmiten för att se om de är mjuka, som ska lägga handen i det rinnande vattnet längs draperiet eller ännu värre, plocka med sig stenar. Vi har alla ett ansvar när vi besöker den här typen av platser. Lämna den som när ni kom, förstör inget, ta inget.

georgien_prometheus_03Turen pågick i en timme och i slutet fanns det möjlighet till en båttur som kostade extra.

Härifrån skulle vi köra till Okatse Canyon som skulle ligga bara en timme bort. GPSen visade lite fel men det är en annan historia.

Brukar du besöka grottor? Vilken är den bästa grottan du besökt?

Comments