Skidläger i Peking – en kulturell berg och dalbana

Lifestyle by

Vi har precis kommit hem till Hangzhou igen efter drygt 3 veckor i Peking med omnejd. Vi har varit där och jobbat på skidläger för Greenwoods igen. Det är 4.e gången vi jobbar för dem med sportläger och det är alltid en blandning av skräckblandad förtjusning. Där man ena sekunden skrattar så man gråter och allt flyter på till att man nästa sekund vill dunka huvudet i väggen för att det tas beslut som är så ologiska (enligt vår logik).

Några exempel på tokigt ologiska beslut
nr 1. Barnen får inte dricka varm choklad efter lunchen för att det är för sött. Men det serveras coca-cola och sprite som måltidsdryck till barnen.

nr 2. Det är för dyrt med självlysande textilfärg som är permanent. (vi har ett glow in the dark party som barnen målar sina egna t-shirtar till). Jag får vattenlöslig färg istället, trots att jag förklarat att det inte är så bra eftersom den går bort när de tvättar t-shirten vilket inte är så kul för barnen.

De sparar 2 kronor/barn/vecka på denna lösning. Förra sommaren köpte samma person en rökmaskin för att använda en enda gång under en teaterföreställning som hölls en gång. Eller två drakbåtar (långa kajaker för flera personer) som aldrig använts. Logiskt?

Så ibland undrar vi varför vi gör det här. Men vi vet egentligen, fördelarna är helt oslagbara. Varje session får vi lära känna ett gäng härliga, drivna och nyfikna universitetsstudenter från runt om i hela Kina. Vi lär oss massor om Kina, livet här och kulturen från dem. Några utav våra allra bästa vänner har vi träffat just på läger här i Kina.

Den här gången hade vi en projektledare roll och var inte där som skidinstruktörer. Jag saknade att lära barnen åka skidor, men fick tillfälle att coacha några i personalen som aldrig åkt skidor förut.

Sen var det ju inte helt fel att kunna sitta på verandan i solen och plugga kinesiska heller medan barnen åkte skidor.

Finns det snö och berg i Peking tänker du kanske nu?
Ja och nej! Inne i själva Peking där vi och barnen bodde under lägret snöade det bara 1 gång under de 2 veckorna vi var där. Peking ligger på samma breddgrad som Barcelona men det blir ändå rejält kallt och det är ganska torrt på vintern. Vi fick åka buss i 45 minuter för att komma till skid-resorten, Nanshan. En helt okej skid-resort med tanke på att det ligger så nära en stor stad. Är det värt att åka dit om man är en god åkare? Nej, då finns det betydligt bättre ställen att åka till. Men det är ett perfekt nybörjare berg och det är lätt att ta sig till.

Skidåkning växer extremt galet mycket i Kina, mycket pga av en satsning regeringen gör nu inför vinter-OS i Peking. Vi har hört att 300 miljoner kineser ska introduceras till skidåkning fram till dess. En fantasisiffra med extrema proportioner för alla utan Kina. Men de har en bit kvar att gå t.ex. lyckades vår vän Nancy inte hitta några schyssta snowboardkläder så vi fick helt enkelt köpa med oss snowboardbyxor och snowboardjacka från Ridestore.

Snart åker vi tillbaka hem till Hangzhou för att fortsätta driva vårt bolag. Mer om det senare.

Comments