Stadsguide Istanbul, Turkiet

Lifestyle by

Topkapi, Blå Moskén och Hagia Sofia

Blå moskén är en stor moské som fått sitt namn från sina blå tak. Insidan av moskén är klädd i traditionell fantastisk mosaik.

Topkapi ligger bara ett stenkast bort och var palatset för kejsaren av det ottomanska riket i århundraden. Haremet inne i palatset är vad flest turister vill se.

Hagia Sofia ligger mitt emot Blå Moskén och är en gammal kristen kyrka som byggts om till en moské. Det är en intressant kombination med höga minareter och arabisk skrift med inslag av Jesus och kors.

Arkeologiska muséet

För er som tycker om historia går det att spendera större delen av en dag här. Det består av flera byggnader med statyer och reliker som daterar tusen år tillbaka i tiden. Det ligger i samma område som ovanstående sevärdheter.

Tips!

Det finns muséeum kort som ger er inträde på samtliga plus mycket mer. Om ni ska resa runt i Turkiet är det värt att köpa kortet som gäller i hela landet. Det är en stor första utgift men ni sparar snabbt in pengarna.

Kryddmarknaden

Ligger i en vacker tegelbyggnad bara ett stenkast ifrån Posphurusfloden. Här inne är gångarna fulla av små butiker som säljer kryddor, teer, Turkish delights (lokum), torkade frukt och nötter. En populär turist attraktion och priset är därav lite högre än på andra ställen för samma saker men en härlig och färgsprakande upplevelse.

Old bazaar

En stor marknad som är inhyst i en gammal byggnad med högt valvat tak (heter det ens så) i ottomansk stil. Här kan du köpa alltifrån persiska mattor och kläder till knivar och vackert handmålade turkisk keramik. Utanför själva byggnaden sträcker sig marknaden ut i de små gränderna och längs gatorna runt om kring. Kolla lampbutikerna, de är helt fantastiska.

Kadiköy

Ett populärt och modernt caféområde där du kan sitta ner och njuta av både turkiskt te, turkiskt kaffe och ”vanligt” kaffe. Kadiköy ligger på den asiatiska sidan av Istanbul och ett lätt och trevligt sätt att ta sig hit  är med en utav de många passagerarfärjorna.

Längs vattnet går en lång strandpromenad där det finns madrasser och parasoller där du kan sitta och speja ut över vattnet och staden och få te, simits, glass och dricka erbjudet och levererat till dig av runtvandrande försäljare som har små kiosker längs hela promenaden.

Äta baklava

Turkiets nationaldessert. Kan ätas morgon, middag och kväll om du så vill. Vi blev bjudna på baklava av vår turkiska vän på Güllüoğlu I Karaköy som enligt honom var en av de bästa baklavaställena i hela Istanbul. De hade veganska varianter (baklava kan innehålla honung och ibland smör eller mjölk) och visst kände vi skillnad på kvalitet från de vi smakat tidigare, här var de inte sliskigt söta utan hade en balanserad sötma och man kunde tydligt känna smaken av de rostade nötterna i fyllningen.

Prinsöarna

En timmes båtresa från Istanbul ligger prinsöarna, en ögrupp med många restauranger och stränder som är otroligt populära bland både lokalbefolkningen och turister. En del av stränderna kostar pengar medan andra är gratis. Du kan åka hit på det vanliga lokaltrafikkortet.

Hamam

Ett traditionellt bad som många turkar avnjuter regelbundet och som många turister passar på att testa under sitt besök. Hamamen varierar från de simpla med en bastu och skrubbning till de stora lyxiga med flera sorters bastu, massage och bassänger. 

Vad är din favorit i Istanbul? Vad ser du mest fram emot att besöka när du åker dit?

Comments