Taipei – våra sista dagar i Taiwan

Lifestyle by

Från Hualien var det lätt att få cyklarna till Taipei, vi tog dem på tåget. Varje cykel kostade 50% av vuxenpriset på resan. Perfekt!

I Taipei hade vi flera saker planerade, både med cyklarna, utrustningen och sightseeing. 

Cyklarna var lätt. May hade hyrt sin på Giant som är Taiwans största cykelmärke och man kan hyra i en stad och lämna tillbaka i en annan. Lätt som en plätt.

Våra cyklar var lika lätt att lämna tillbaka. Vi åkte ut till Matthew Bike och det mysiga paret blev enormt glada över att se oss. De hade varit oroliga för oss när regnet drog in.

Tältet, sovsäckarna och liggunderlagen la jag ut till försäljning i en Facebookgrupp och dagen efter blev allt sålt. För samma pris som vi köpte det för. De är ju från Thailand och prisskillnaden från Thailand till Taiwan gjorde att vi fick samma pris men det uppfattades som billigt i Taiwan. Perfekt!

Nationella palatsmuséet

När kommunisterna med Mao i ledningen tog kontrollen över Kina fick Chiang Kai-Shek, ledare för nationalistpartiet, fly till Taiwan. Mao ville skapa ett nytt Kina och rensa ut det gamla så Chiang Kai-Shek räddade många av rikedomarna och de gamla kulturarven genom att skeppa de över till Taiwan.

Så Förbjudna Staden, Sommarpalatset och massa andra platser tömdes mer eller mindre och mycket finns nu att se i det nationella palatsmuséet i Taipei.

Det var gamla stridsrustningar, koppar och vaser som var 5000 år gamla, poesi och texter som var förbjudna i Kina och en del som var över 1000 år gamla. Det fanns några stycken från en person som kallades för Kinas Shakespeare. Eller de kallade Shakespeare för Kinas … vad han nu hette. För han levde innan Shakespeare och skrev liknande berättelser.

Chiang Kai-Shek minnesplats

Mitt i Taipei står Chiang Kai-Sheks minnesplats. Vi gick runt i muséet och kollade. Vi läste om Chiang Kai-Shek från Taiwans perspektiv. Bredvid oss hade vi May som berättade samma händelse från Kinas perspektiv, det enda perspektivet hon känt till fram tills nu.

Händelserna var samma. Åren stämde och faktan verkade stämma överens. Men personen som beskrevs som landsförrädare och som något näst intill terrorist beskrevs som hjälte och räddare för någon annan.

Att växa upp och få inmatat varje dag att Kina är hjälten, räddaren och den missförstådde måste vara svårt när det sätts på sin spets. Men det här är varför vi tycker om May så mycket. Hon läste allt, hon tog in det och tänkte om. Inte på sättet att allt i muséet är fel, eller att allt hon lärt sig är fel. Utan att det finns olika sidor och två sanningar. Vissa saker har hänt och de kan man inte diskutera, men hur de uppfattas är beroende av vilken sida du står på. Och hon har bara fått ena sida presenterad för henne hela livet.

Couchsurfing

Inget stadsbesök är komplett utan couchsurfing. Harvey som vi bodde hos när vi landade, som bodde hos mig för 5 år sedan och som vi träffade av en slump i Nya Zeeland för 3 år sedan hade varit hemma i England men landade nu precis i Taipei så vi mötte upp med honom för en gröt och tefrukost.

Vi bodde hemma hos vår andra host Don och hans pojkvän Adam. May var helt exalterad över att få sin första gayvän. Det är inte så accepterat i Kina men här kunde de vara öppna med det. Det blev en lektion i kulturskillnader om relationer, både mellan människor och mellan Kina vs Taiwan.

Jag kommer aldrig glömma när May förklarade för Adam hur Kinas regering vill hjälpa Taiwans befolkning tillbaka till ”The Motherland” för att Taiwans regering är onda och vill ta befolkningen bort från deras ”mamma”. Adam tittade på May och sa ”Mother fucker land”

Allt May lärt sig under hela sin skolgång ställdes på sin spets den här resan. 

Comments