Tjäna pengar under resan del 2: Få betalt för att åka skidor

Lifestyle by

 

Jag tror att alla kan hålla med mig när jag säger:

Vi vill jobba med något som gör oss glada och har mening.

Här är de bra nyheterna:

Det är lättare att göra än du tror.

I det här inlägget kommer vi att berätta om hur vi gjorde och hjälpa dig på rätt spår.

skidinstruktör_skidakning_01

Det här är vårt andra inlägg i serien Tjäna pengar under resan. Missa inte vårt första inlägg Tjäna pengar under resan del 1: Hur man jobbar 75 % mindre och reser 100 % mer

Vi hade varit ute och rest i 18 månader och precis kommit tillbaka till Sverige. Det var höst och vi hade inga planer på vad vi skulle göra. Efter 18 månaders konstant sommar kände vi båda att det var dags för en riktig vinter.

Vi satt vid köksbordet, drömde om nypistade backar, träd täckta i nyfallen snö och att stå på toppen av berget och blicka ut över dalen när vi tar på oss våra goggles och susar ned för backen.

Vi försökte komma på idéer om hur vi kunde få det här OCH få betalt, samtidigt. Vi vill inte plocka russinen ur kanan, vi vill ha russinen och kakan!

skidinstruktör_skidakning_06

Vi kollade olika jobbannonser på skidanläggningar och tyckte inte att städare och liftvakt lät som något vi ville göra. Men som skidinstruktör kunde vi vara utomhus hela dagen, det gav oss träning, vi fick åka skidor och jobba med personers utveckling.

Jag: “Vi kanske borde bli skidinstruktörer, både är ju bra skidåkare, eller hur?” (Kan tilläggas att jag aldrig sett Frida åka skidor eller snowboard)

“Jag tror inte jag är bra nog” svarade Frida.

Jag ser hellre möjligheter än problem: ”Jag trycker att vi borde anmäla oss till en instruktörskurs och så är det upp till dom att bedöma om vi är bra nog eller inte. Om vi inte ens anmäler oss så kommer vi aldrig få veta om vi är bra nog, det minsta vi kan göra är att försöka”

skidinstruktör_skidakning_02

Så vi gjorde vad varje person skulle gjort, vi satte oss vid datorn och Googlade. Några minuter senare hade vi hittat flera anläggningar som rekryterade instruktörer. Första kriteriet var att man måste vara kvalificerad instruktör (vilket vi inte var) så vi hade redan misslyckats.

Eller?

Vi skrev ihop ansökan för flera anläggningar och skrev något i stil med ”att vi inte är certifierade instruktörer men om ni erbjuder oss jobb kommer vi skaffa kvalificering innan säsongen börjar”. Jag säger inte att det här är det bästa sättet att göra det på men det fungerade för oss. Till och med så bra att vi fick 3 jobberbjudanden och fick delar av vår kurs betald!

Så vi blev certifierade skidinstruktörer!

Hur blir man certifierad….

skidinstruktör_skidakning_09

Många länder i världen har sina egna system, kurser och certifieringar men samtliga jag hört talas om gäller internationellt. Det betyder att du kan göra din kurs i Sverige och jobba i Schweiz, Australien och Kanada. Gemensamt för många av kurserna är att de är uppdelade i 4 steg. För att göra första säsongen måste man oftast ha de 2 första stegen. Längden på varje lands kurser skiljer sig, i Norge är en kurs en vecka, i Kanada säljs oftast de första två kurserna som ett paket på tre månader!

Vi gjorde vår kurs, de första två stegen, i Norge. Den kostade oss runt 10´000 kr per person för båda nivåerna. Det kan låta mycket men det öppnade upp möjligheter för oss att jobba i stora delar av världen och efter bara 2 månaders jobb hade vi redan tjänat in dom pengarna. Första kursveckan var innan säsongen började strax innan jul. Därefter jobbade vi två veckor över högsäsong och i januari gjorde vi steg 2. Det innebär att man får lite erfarenhet mellan kurserna vilket är otroligt mycket värt.

Några vänner till oss som gjort 3 månaderskursen i Kanada betalade närmare 130´000 kr för den så det handlar om lite olika prisklasser.

skidinstruktör_skidakning_11

Det här är tre år sedan. Sedan dess har vi jobbat i Geilo, Norge tillsammans, Frida har gjort en säsong i Mt Buller, Australien, vi har gjort en säsong tillsammans i Verbier, Schweiz och är nu tillbaka i Geilo för ännu en säsong. Skidinstruktör är ett av världens bästa jobb, det är svårt att slå ett berg täckt i snö och veta att vi får betalt för att åka skidor.

Jag kommer framförallt ihåg en morgon i Norge. Jag hade en privatlektion med en kvinna i 30-års åldern från London. Vi hade tagit sittliften upp till toppen och när vi gick av och gled runt liftbyggnaden för att blicka ut över dalen och backarna gick solen precis upp över berget bakom oss och topparna på andra sidan dalen målades röda i morgon ljuset. Vi stod båda och tittade på den underbara utsikten. ”Välkommen, det här är mitt kontor” sa jag till henne.

Äventyret börjar

skidinstruktör_skidakning_10

Det hela är egentligen inte så komplicerat. Skriv en bra ansökan till en skidskola. Ju fler bra ansökningar du skickar, desto större möjlighet har du att få ett jobb. Vi skickade ansökan till varje skidskola i Norge. Det tog oss några dagar att hitta alla, sätta ihop ansökningarna och skicka. Men i slutet hade vi flera jobberbjudanden. Samma situation när vi sökte jobb i alperna.

Många skidskolor behöver hjälp under högsäsong. I t.ex. Verbier är julsemestern, Februariloven och påsk hektiska perioder och alla skidskolor anställer varje instruktör dom kan hitta. Om du är på en anläggning under den här tiden så är det lätt att få jobb, även utan erfarenhet och ibland till och med utan certifiering.

skidinstruktör_skidakning_05

När du har certifieringen och jobberfarenhet är det lätt att få nästa jobb (förutsatt att du gjorde ett bra jobb första säsongen och har en referens, allt för många kommer bakfulla till jobbet några gånger för mycket och kan inte använda sina referenser)

Ett annat sätt att göra det är vad en tjej gjorde i vår kurs. Hon hade inget jobb men ville bli skidinstruktör. Halvvägs genom kursen gick hon och pratade med skidskolan på anläggningen där vi gjorde kursen och hon fick ett jobberbjudande.

Världen är full av möjligheter, det är dags att njuta

När vi säger att vi jobbar som skidinstruktörer så har de flesta en ungefärlig idé av platser vi kan jobba på men få personer vet hur många länder vi faktiskt kan åka och jobba i. På norra jordklotet har vi säsong från december – april. Vissa länder och platser är mer självklara än andra ställen är mindre kända men erbjuder ändå skidåkning i toppklass.

skidinstruktör_skidakning_03

Alperna är ett av ställena och vi Svenskar har lätt med visum där, vår hemmaplan Skandinavien är ett annat bra ställe. På andra sidan Atlanten finns Kanada och USA. Några mindre kända är Japan och Korea.

På södra jordklotet är säsongen från juni/juli – oktober och där har du Australien och Nya Zeeland men även Chile, Peru och Argentina har många skidanläggningar.

Skidinstruktör kan vara något du jobbar med hela året. Vi hade faktiskt en kollega i Verbier som har jobbat heltid 7 år som skidinstruktör, halva året i alperna och halva året i Nya Zeeland.

Hur mycket tjänar jag som skidinstruktör och kan jag spara något av det?

skidinstruktör_skidakning_04

Din lön och jobberbjudandet skiljer sig enormt mycket mellan olika länder, skidskolor och beroende på din certifierings nivå. Ju högre certifiering och fler säsonger du jobbat, desto högre timlön och fler timmar får du. Om du kan undervisa både skidor och snowboard får du lättare jobb och mer betalt per timme.

Här är en lista med frågor du bör ställa under din intervju:

  • Ingår liftkort eller dras det från min lön varje månad?
  • Får jag boende eller måste jag hitta och hyra själv?
  • Kommer skidskolan att tillhandahålla utrustning för undervisning t.ex skidor?
  • Är jag garanterad ett visst antal timmar per vecka/månad?
  • Får jag betalt från jag kommer till jobbet tills jag går hem eller enbart vid lektion?

Hur mycket kan jag spara?

För de flesta instruktörerna handlar det i slutet om ”Hur mycket alkohol planerar du att dricka?”. För oss som dricker väldigt lite betyder det att vi kan spara mycket. Däremot hade vi instruktörer på samma skidskola med samma lön som inte sparade något.

Olika länder har olika löner och där vi jobbat (Norge, Australien och Schweiz) är lönerna höga jämfört med andra delar av världen. Men samtidigt är boende och mat kostnaderna höga. Om du kan leva billigt och hålla ner dina kostnader kommer du ha möjlighet att spara och vi har några tips hur du kan spara mer pengar. Under vår tid som instruktörer har vi haft möjlighet att spara minst 10´000 kr var per månad!

 skidinstruktör_skidakning_07

Men att jobba som skidinstruktör handlar om att ha kul. Om du vill tjäna massa pengar så borde du bli advokat och jobba i ett grått kontor någon stans. Då kommer du att tjäna massa pengar och du har råd att åka på 2 veckors semester dit där jag bor större delen av året.

I nästa inlägg i den här serien kommer vi att prata om vårt jobb som dykinstruktörer, från tropiska öar i Filippinerna till Nya Zeeland.

Vill du bli en skidinstruktör? Vad är din dröm? Tar din nuvarande livsstil dig närmare din dröm?

Comments