Tofino – Kanadas surfparadis

Lifestyle by

Tofino, Kanadas surfhuvudstad, där surf, ekologiskt kaffe, microbryggeriöl och yoga står i centrum. Vind, surf och sol. Hav och himmel, regnskog, långa sandstränder och dramatiska vyer. Och en jordnära, aktiv och samtidigt avslappnad surfstadskultur. Om det låter lockande borde du definitivt åka till Tofino!

Vi visste inte riktig vad vi skulle förvänta oss av Tofino. Hade hört så många som prisade det plus att det kändes som att alla skidinstruktörer som stannade i Kanada efter säsongen drog direkt till Tofino för att hänga, surfa och chilla. Men när vi fick höra att havsvattnet aldrig blir varmare än 10 grader oavsett om det är sommar eller vinter och såg framför oss vindsvepta stränder med regn och dimma kändes det inte direkt speciellt lockande för oss. Vi hade ju precis avslutat en skidsäsong. Vi var redo för värme och sol, jag var klar med att frysa för en stund så 10gradigt surf kändes minst sagt sådär. Men vi tänkte, va sjutton, vi får väl åka dit och kolla vad the fuss is all about. Och vilken tur det var!

Cathedral Grove

Vi lämnar östkusten och börjar köra på den enda vägen som går till Tofino och efter bara en kort stund kommer vi till vårt första stopp, Cathedral Grove. Det är en provinspark som är känd för sina enormt stora och gamla tallar. Vad sägs om en ett 800 år gammalt träd? Eller ett som är är 9 meter i omkrets?

Parken är inte speciellt stor och det finns två loopar, en på vardera sida av vägen och de är inte mer än 2 km totalt men det är helt klart värt ett stopp på vägen över till Tofino.

Tofino

Efter att ha checkat in på vår camping tar vi en sväng in till Tofino centrum. Klockan är strax efter 6 på kvällen och solen strålar fortfarande och värmer gott men vinden gör att jag fortfarande är nöjd med att jag behållit mina jeans på och inte bytt till short.

Vi hoppar in i en liten butik som heter Caravan Beach Shop. Det var bara 20 m2 stort och väggarna och hyllorna pryddes av väl organiserade högar t-shirts, kepsar, smycken, ryggor, pennor, block och vattenflaskor, allt med en tydlig och skön surfdesign. Tjejen i kassan hade långt vågit hår och solfräknar prydde hennes näsa och kinder. Hon såg snäll ut och kollade upp och log mot oss när vi kom in i butiken. Vi börjar prata och när hon får höra att vi funderar på att testa att surfa men är rädda för att det ska vara för kallt utbrister hon: "Åhh, ni måste surfa! Oroa er inte, det är verkligen inte så farligt när man väl är i vattnet, våtdräkten hjälper väldigt mycket!" Det fick oss att känna oss lite bättre.

Centrum i sig var lite svårt att få grepp om. Till en början var vi lite tveksamma till om det var så bra som alla sagt. Vi trodde att det skulle vara typ som på kusten i Sverige där det är ett centrum nära vattnet som är ganska mysigt och centrerat. Så var det inte här. Det fanns vad som kändes som två huvudgator med butiker och restauranger. Och surfskolor och surfbutiker så klart. Med det var rätt utspritt och inget direkt kluster av butiker eller kaféer så som vi kanske föreställt oss det.

Vi gick ner till hamnen där ett sjöflygplan precis landat och taxade in mot piren. Havet hade här en djupblå färg och i bakgrunden på andra sidan sundet reste sig bergstoppar majestätiskt mot den klarblå himlen. Vissa toppar var fortfarande snötäckta och lös vita i kvällssolen.

På väg tillbaka till bilen går vi förbi en skatepark. En man i 30-årsåldern med axellångt brunt hår och mustasch tränar på några nya trick. Han är duktig. Sätter det nästan varenda gång. 20 meter längre bort går en lite knatte, han kan inte vara mer än 3 år och drar på en full stor skateboard. Han drar upp den på en av ramperna och släpper sen iväg den och springer efter skrattandes. "Kolla pappa, kolla!" Säger han när han upprepar samma process på andra sidan rampen. Det är skatearens son. Det är härligt att se att folk här verkar fortsätta med sina hobbies och fortsätta att vara aktiva även när de skaffar barn. Vi ser det överallt under vår tid i Tofino. Föräldrar med småbarn som har med dem till stranden när de surfar, cyklar och paddlar. De leker på stranden när de är små och de lite äldre barnen är ofta med ute i vågorna på sin egen bräda. Tofino har en aktiv, sportig atmosfär som samtidigt är väldigt avslappnad. Vi gillar det skarpt!

Det är svårt att sätta ord på men det var den där atmosfären, aktivt, avslappnat och välkommande som fick oss att falla för Tofino.

Pacific Rim National Park

Mellan Tofino och Ucluelet ligger Pacific Rim National Park. Parken bjuder på både regnskog, klippiga dramatiska stränder och långa sandstränder som sträcker sig längre än ögat kan se.

Den mest kända stranden är Long beach, en sandstrand som är 16 km lång från ände till ände. Det finns en del kortare vandringar man kan göra men totalt är det bara strax över 10 km vandringsleder i hela parken. Det stora är stränderna och vågorna, det är det som drar folk.

För att stanna i parken måste man ha ett nationalparks-kort. Det går att köpa för ett helt år och då gäller det i samtliga nationalparker över hela Kanada. Eller så kan man köpa dagspass. Det går att köpa i alla informationscentren runt om i Pacific Rim området och dagspass går även att köpa i speciella automater som finns på parkeringarna på de populäraste stoppen i parken.      

Wild Pacific Trail

Vi rullar in i Ucluelet (uttalas You-Klew-let), ca 3 mil söder om Tofino på samma halvö. Det är lunchtid och vi kastar ihop en sallad på en parkering vid en park. Klädda i tjocktröjor, buff och mössa sitter vi i bakluckan och äter. Kanske borde lagat nåt varmt. Vinden blåser rakt in i bilen fastän det är ett helt skogsparti mellan oss och havet.

När våra magar var fulla känner vi oss redo att utforska lite. Vi tar på oss våra jackor och går ner mot havet. Närmaste landmassa bortanför det stora blå är Japan. Vinden var faktiskt inte så farlig som vi trodde. Med vindjackan så var det inga problem. Solen börjar till och med att titta fram mellan molnen som verkar klarna upp.

Vi bestämmer oss för att göra Wild Pacific trail, en vandringsled på 8 km som följer kusten upp mot Tofino. Stigen slingrar sig upp och ner och fram och tillbaka mellan varenda liten böj och vik längs kusten. Den bjuder på en trevlig långpromenad med några fantastiska vyer där det förvånandsvärt turkosa vattnet böljar in mot land för att sedan brutalt krascha in i de svarta klipporna som kantar kustlinjen här. Vackert och dramatiskt!              

Camping

Vi bodde på MacKenzie beach resort. En camping som ligger direkt vid stranden och bara ett par kilometer i från Tofino centrum. Perfekt location! Platserna för minivans utan eluppkoppling var som att fricampa men på en campingplats med alla praktikaliteter det innebär så som toa, dusch, dricksvatten och internet. Det som gjorde det så mysigt var att platserna låg som i en skogsdunge där de huggit ut små platser lagom för att få plats med en minicamper, ett picknickbord och en eldplats. Det gick att nå internet i från hela campingen även fast vi campade långt i från receptionen och det var bra mottagning. Så vi kunde lätt sitta och mysa i vår van och blogga på kvällen.

Eftersom Tofino ligger precis vid Pacific Rim National park och är dessutom ett väldigt populärt turistmål på Vancouver Island så vi hade hört att det är svårt att fri campa här. Speciellt om man vill bo nära stranden. Så därför valde vi att bo på en campingplats vilket vi i vanliga fall inte gör. Vi var där under lågsäsong så det var lätt att hitta camping. Under högsäsong kan det nog vara smart att reservera om man vill campa på ett specifikt ställe.

Surf

Det här är vad allt i Tofino kretsar runt. Vi gjorde två surflektioner som vi gjort separata inlägg om – en lektion med Surf Sisters och en lektion med Pacific Surf.

Har du varit i Tofino? Vad tyckte du?

Comments