Vad är Couchsurfing?

Lifestyle by

Vi skriver mycket om Couchsurfing som en grej som gjort otrolig skillnad i vårt resande både vad gäller upplevelser och när det kommer till att resa billigt. Men vad är det egentligen och hur funkar det?

I Malaysia blev vi inbjudna till ett bröllop och fick sedan följa med på en bröllopsresa med hela släkten till det största casinot i Malaysia. Fortfarande ett av våra galnaste och mest unika Couchsurfingminnen 😀

Couchsurfing är en plattform som förenar människor som är intresserade av resande och kulturutbyte. Och ett sätt att kunna bo gratis under din resa.

"Couchsurfing is a global community of 14 million people in more than 200,000 cities who share their life, their world, their journey. Couchsurfing connects travelers with a global network of people willing to share in profound and meaningful ways, making travel a truly social experience."

Du skapar ett inlogg så som på Facebook. Med det inlogget kan du komma i kontakt med andra som är medlemmar på Couchsurfing och som kan erbjuda dig

  • En sovplats i deras hem
  • Lokala tips och råd
  • Träffas för en fika
  • Och du kan erbjuda andra samma sak

Att surfa

På nattmarknad i Xian, Kina tillsammans med våra två hostar. 

När du reser kan du surfa på andras soffor. För att göra detta måste du skicka en couch request, vilket är ett personligt email till de medlemmar som i sin profil visar att de tar emot surfare. Du berättar lite om dig själv och varför du är intresserad av att surfa hos just dem.

Att surfa är gratis. De som erbjuder dig ett ställe att sova får inte ta betalt för det, det är emot reglerna.

En del surfar endast för att spara pengar på boende, vi surfar för att vi vill träffa locals, lära oss om deras kultur och kunna få lokala tips och råd i första hand. I andra hand för att hålla vår resebudget nere.

Att hosta

Vi bodde hos den här fantastiska familjen och firade julafton med hela släkten i Manila, Filippinerna. 

Att vara en Couchsurfing host innebär att du erbjuder andra att komma och bo hemma hos dig. Du bestämmer själv vilka du vill bjuda in genom att acceptera en couch request. Alla måste ha en personlig profil där du kan läsa om hur de är som person. I den personliga förfrågning kommer du också att få datum för när de vill surfa hos dig. Du kan sen fråga alla frågor du känner att du inte fått svar på innan du bestämmer dig för om du vill acceptera förfrågningen eller ej.

Måste jag hosta för att få surfa?

Nej. Det finns folk som endast surfar och folk som endast hostar. Det finns inga regler om att du måste göra det ena för att få göra det andra. Vi har surfat hos närmare 100 olika personer och familjer men bara hostat 2. Vi skulle gärna hosta men vi bor väldigt sällan någonstans där vi kan hosta eftersom vi reser hela tiden. Men som sagt du behöver inte hosta en enda gång för att få surfa eller vice versa. Du gör endast det du är bekväm med att göra.

Om jag inte kan hosta men ändå vill vara medlem och hjälpa till?

Turkisk frukost hemma hos vår host i Istanbul, Turkiet. 

Då kan du i din profil visa att du gärna möts upp men att du inte kan hosta. När vi bott temporärt under lite längre perioder har vi gjort detta, som på Koh Tao till exemplet där vi inte kunde hosta men ändå ville hjälpa andra som kom till ön för att resa. Vi mötte upp med drygt 20 personer under vår tid på Koh Tao. Vissa träffade vi bara en gång andra flera gånger och har i dag fortfarande kontakt med.

Andra värdefulla delar med Couchsurfing


På Sumatra, Indonesien tog min host (hon längst ut till höger) med mig på en utflykt tillsammans med medlemmarna i "Föreningen för traditionella kläder" 😀

Lokala tips (local advice)

Om du har frågor om en specifik destination eller område eller om du vill veta hur man lättast tar sig från punkt A till B i ett land kan du lägga upp det som en tråd i Lokal tips. Då kan folk som bor där eller som varit där tidigare gå in och hjälpa dig med att svara på dina frågor.

Grupper

Grupper fungerar precis som Facebookgrupper. Du söker på det du är intresserad av ex. Ett land du ska resa till och kommer då att få upp både allmänna grupper och väldigt nischade grupper. Nu inför vår Japan resa har vi bland annat gått med i Japangruppen, cykelgrupper i Japan och vegangrupper i Japan.

Öppna resor (public trips)

I en liten by på Java, Indonesien fick vi lära oss om batik, en traditionell indonesisk teknik för att färga tyger. 

Om du vet vart du ska och ungefär när så kan du skapa en öppen resa. Den kommer då att synas för andra som går in på public trips och hoster som ser din post kan erbjuda dig att komma och bo hos dem. Du skickar alltså ingen personlig förfrågan utan de som ser den och har möjlighet att hosta kan svara på den. Lite som en annons.

Andra resenärer kan också se den och erbjuda att mötas upp eller kanske resa tillsammans om du letar efter en reskamrat för en viss del av din resa. Det var här vi hittade många utav de som vi möttes upp med på Koh Tao.

Event

Tongariro Crossing, Nya Zeeland, tillsammans med couchsurfare från hela världen. 

Många aktiva couchsurfare gillar att träffa andra couchsurfare och hitta på saker tillsammans. Under event kan du hitta event som pågår där just du är eller planerar att vara. I många storstäder har de regelbundna Meet ups där man träffas på en viss bar eller restaurang en gång i veckan för att snacka och träffa nya människor som också råkar vara där just då. Det är ofta en blandning mellan locals och expats (hostar) och resenärer (surfare).

Det finns också många grupper som gör aktiviteter tillsammans och lägger upp det här. Det kan vara brädspelskvällar, dagsvandringarna och utflykter osv. Vi har varit med på både dagsutflykter och flerdagsevent. Det kan också vara lokala festivaler och event som händer i området. I Nya Zeeland har vi 2 gånger varit med på en årlig hiking weekend där vi gjorde Tongariro Crossing, besökte varma källor och vattenfall.

Explore

En funktion som ger dig en överblick över en viss destination. Det samlar i stort sett alla andra funktioner i en sammanställning på en sida. Så om du söker på en specifik stad ex. Tokyo så får du upp en lista på andra resenärer som är där just nu, öppna resor, event, FAQ, diskussioner, hostar och grupper.

Är det säkert?

På dagsutflykt med vår host utanför Iloilo, Filippinerna.

Från vår erfarenhet, Ja, det är säkert.

Couchsurfing har flera verifieringsystem för att kolla att alla verkligen är vilka de utger sig för att vara. Det finns också ett referenssystem där man kan lämna referenser om personer man surfat hos eller hostat. Vi har som sagt bott med nästan 100 olika familjer och aldrig haft några problem (en gång har vi lämnat tidigare).

Pros and cons

Fördelar

  • Du får träffa en spännande människa som kanske kommer att bli en god vän
  • Du får tips och råd från en local
  • Du bor gratis

Nackdelar

  • Det är inte lika flexibelt som ett hotell, du måste anpassa dig lite efter din hosts livsstil.

Hur blir du medlem?

klicka här >> www.couchsurfing.com

Fortfarande tveksam på om du fattat vad den där Couchsurfing-grejen är? Skicka oss ett mejl eller kommentera nedan så förklarar vi mer!

Vi kommer att starta en ny serie här på Everyday Explorers som heter Couchsurfare vi minns där vi kommer skriva om olika unika, speciella, snälla, trevliga och fantastiska människor vi mött genom Couchsurfing runt om i världen. 

Har du hört talas om Couchsurfing tidigare? Om du inte testat än vad är det som stoppar dig?

Comments