Våra utgifter – innan vår första inkomst i Kanada.

Lifestyle by

Som många säkert vet så har vi dragit till Kanada på ett working holiday visum (WHV). Planen är i grova drag att jobba som skidinstruktörer över vintern och till våren köpa en campervan och köra runt under sommaren. Beroende på hur mycket vi jobbat under vintern får vi se hur mycket vi jobbar under sommaren. Det här är vårt tredje och sista Working Holiday (Australien och Nya Zeeland är de två andra svenskar kan få WHV till).

Det är alltid lite kämpigt när man kommer till ett helt nytt land. Det är en ny kultur, nya regler, det som görs på ett sätt hemma görs på ett annat sätt här. Och så ska man skaffa allt för att kunna börja jobba, det är många utgifter innan första inkomsten kommer.

Här har vi gjort en liten sammanställning på vad den här säsongen kostat oss innan vi fått in vår första lön.

Alla priserna här är våra totala priser, alltså för två personer.

Innan avresa

Innan vi ens kunde resa till Kanada behövde vi ju flygbiljett och visum. Flyget gick på 8700, inkl. ett extra bagage för skidutrustning, det var en smidig resa med en mellanlandning i London. Visumen kostade 500 kanadensiska dollar, alltså 3300kr.

Sedan måste vi såklart ha försäkring och den måste täcka jobb och vad som klassas som extremsport typ off-pist åkning. Det blev 9000 kr för oss båda för vår tid i Kanada. Eftersom vi tänker stanna i Kanada i nästan ett år så måste ju de här kostnaderna slås ut på hela året och inte bara månaderna vi jobbar som skidinstruktörer.

Totalt: 21´000 kr

Första dagarna i Vancouver

Vi anlände till Vancouver och behövde ha några dagar där för att skaffa bankkonto, skattenummer och mobilnummer. Det blev även några rundor till olika sportaffärer för vi behövde mer utrustning till skidsäsongen. Vi tog inte med allt för vi skulle behövt köpa extra bagage och jag tror inte att vi skulle klarat av att bära mer än vad vi redan hade. Vi bodde hemma hos en av våra vänner så vi behövde inte betala hyra eller hotell under vår tid i Vancouver, vilket vi sparade en del på. Och vi hade turen att hitta samåkning från Vancouver till skidorten så där sparade vi runt 400 kr plus att vi slapp byta buss och blev körd från dörr till dörr

Busskort i Vancouver: 670 kr
Simkort inkl första månadens laddning: 540 kr
Mat (både för att laga hemma och äta ute): 400 kr
Samåkning Vancouver till Sun Peaks: 540 kr

Totalt: 2150 kr

Komma igång i Sun Peaks

Här drar det lätt iväg. Vi delar upp det här i några kategorier

Utrustning

Vi hade med våra pjäxor, hjälm, googles, stavar och skidställ, men inte några skidor. Först köpte jag (Jacob) ett par off-pistskidor för 1000 kr. Strax därefter köpte vi var sitt par av undervisningsskidor som kostade 800 kr för båda paren. Det ena paret blev underkänt i ett test så de lämnades tillbaka och vi fick 350 kr tillbaka. Alltså 450 kr för det ena paret skidor.

Nu var det sista minuten för att hinna med träningen så Frida behövde köpa ett par skidor sista minuten och det blev därför lite dyrare. 1200 kr kostade de skidorna.

Jag köpte också nya pjäxor eftersom mina är superutslitna. Som tur var hade de ett personalevent på en av sportbutikerna där all personal fick 40% rabatt  på utvald utrustning. Så nya pjäxor kostade då 2400 kr. Plus nya goggles för oss båda (våra är repiga, slitna och är 3 säsonger gamla) blev ytterligare 1200 kr.

Om vi har tur kan vi sälja skidorna i slutet av säsongen och få tillbaka lite (handlar om några hundra). Pjäxorna och googles kommer vi att behålla.

Totalt: 6250 kr

Boende

Det här var ett stort problem. När vi landade i Vancouver hade vi fortfarande inget boende. Vi hittade ett ställe att bo på i en månad nedanför berget som vi tog i desperation. Vi betalade 2400 kr i handpenning. Inflyttningsdatum var en vecka efter ankomst till Sun Peaks så vi bodde på en soffa i en vecka och det kostade 1000 kr.

Sedan fick vi ett nytt boende på berget för resten av säsong som vi tackade ja till. Vi betalade 3700 kr i handpenning. Stället vi betalat handpenning till tidigare bestämde sig för att behålla hela vår handpenning för vi gav notis om att vi skulle flytta ut för sent. Det nya boendet hade dessutom inflyttning en vecka efter ytterligare en vecka så vi bor på det andra stället, nedan för berget, i en vecka. Hyra 1200 kr för en vecka.

Hyran för vårt ”permanenta” boende är 7300 kr/månad.

Så den här boendesoppan kostade oss totalt 11´900 kr plus 3700 kr i handpenning vi får tillbaka i slutet av säsongen.

Mat

Eftersom vi är helt nya så fanns absolut ingenting. Det är så många saker man måste köpa när det är ett tomt kök. Allt från kryddor och olja till sojasås, plastpåsar, matlådor och  disktrasor. Sun Peaks har ingen mataffär värda att nämna så vi måste åka till Kamloops, 45 min bort, för att handla. Det blev två stora shoppingrundor innan vi kände att vi hade en bra bas för säsongen.

Totalt: 1800 kr

Övrigt

Utöver ovanstående kostnaderna tillkommer lite andra saker. T.ex. har jag (Jacob) signat upp mig för att spela i en lokal hockeyliga. Det blev 460 kr i anmälningsavgift plus 250 kr för skridskor.

Vi har inte varit ute och festat något, vilket vi sällan gör i alla fall. Men nu i början är det trevligt att gå ut och ta en öl för att snacka och lära känna nya människor. Boendesituationen har dock gjort att vi inte varit sugna och alla problem och motgångar har tagit på krafterna. Plus vår värsta jetlag någonsin.

Totalt: 710 kr.

Allt som allt

Totalt har vi behövt betala närmare 44´000 kr tillsammans. Det här är innan vi tjänat en enda krona!!! Och som skidinstruktör har man inga timmar garanterade och ingen garanterad lön. Om det finns kunder finns det jobb.

Det gör lite ont att räkna ihop det här. Jag trodde faktiskt inte att det var så mycket. Det förklarar varför vi nått maxgränsen på vårt kreditkort.

Inkomster

Eftersom vi har ett samarbete med Momondo och vi är Momondo ambassadörer betalar de en del av våra flygbiljetter under året och kommer täcka hela den här biljettkostnaden. Vilket är asgrymt!!

Och vi har lyckats förhandla till oss lite bättre lön här på skidskolan, men lönen här i Kanada är inget att hänga i julgranen. 115 kr/h innan skatt, så vi blir inte direkt rika.  

Målet den här säsongen är att utveckla vår egen åkning. För att kunna göra det måste vi  jobba mindre än tidigare år. Det blir t.ex. bara ett jobb och inte dubbla jobb vilket vi haft så många gånger.  Och vi ska inte jaga extratimmar.

I slutet av säsongen tror vi att vi kommer tjänat in de här pengarna vi lagt ut nu plus täckt alla andra kostnader som kommer under säsongen men som sagt, vi planerar inte att lägga undan något på ett sparkonto.

Som tur är jobbar vi inte som skidinstruktörer för att bli rika. Vi får åka skidor hela dagarna, har ett aktivt jobb utomhus, vi bor på ett ställe som många jobbar hela året för att ha råd att besöka en vecka om året och vi kan kalla det här hem. Det är en annan sorts rikedom.

Hade vi kunnat göra det billigare?

Självklart! Det går nästan alltid att göra det billigare. Det beror på vad man prioriterar.

Tidigare säsonger har vi jobbat för att tjäna pengar, den här gången har vi en annan syn på det. Vi vill bara gå jämt ut och har medvetet tagit ett schysstare boende som kostar lite mer, är fräschare och närmare backen. Vi hade kunnat sparat 1500-2000 kr/månad på bara hyran om vi velat men då hade vi behövt bil eller fått lifta till och från jobbet. Vi unnar oss också att köpa i stort sett vilken mat vi vill, med en viss eftertanke främst ur ett hållbarhetsperspektiv.

De här pengarna vi spenderat nu är sparpengar från allt jobb vi gjort tidigare i år i Thailand, Kina och Schweiz.

Självklart kan man göra en säsong utan att ha storkovan på bankkontot innan man börjar men var beredd på att du kommer att ha en hel del utgifter innan du börjar få in pengar på kontot. Om du har boende genom företaget du jobbar för drar de ofta hyran direkt på lönen men det kan fortfarande ibland förekomma en förskotthyra som säkerhet.

Comments