Veganvänligt på Koh Tao

Lifestyle by

Efter 6 månader på ön har vi testat många restauranger och fått en del favoriter. Det finns några restauranger som är helt veganska (några är vegetariska) men nästan alla restauranger har minst en handfull veganska alternativ, speciellt om du går till ett thaiställe.

VegetaBowl

Hur kan man inte älska den här restaurangen? De erbjuder flera otroligt goda buddha bowls med brunt ris eller soba nudlar, några sushivarianter, otroligt goda quesadilas, smoothies och massa mer. Att det är öns schysstaste restaurang inredningsmässigt, en färgsprakande interiör som gör oss otroligt glada varje gång vi kommer dit.

Allt är veganskt

Pris: Förrätter är från 120 baht. Buddha bowls är mellan 180-250 baht. Smoothies är 80 baht.

Samosa

Det ser inte mycket ut för världen men det är ett av våra två standardställen för lunch. Du hittar stället på en liten gata mitt i Sairee. Det är upp på den lilla gatan bredvid Farango, mitt emot Babao Sushi.

De erbjuder flera olika thairätter och gör öns bästa Penangcurry!

Ägaren av restaurangen, Samosamannen går runt på ön men en stor korg på magen och säljer samosa. Han är en av de mest populära personerna på ön och kan varje dykcenters båttider så när man hungrig och trött kommer tillbaka från ett dyk står han där med ett stort leende och säljer samosa. Finns med flera olika fyllningar, de veganska är fyllda med currykryddad potatis och lök.

Pris: 100-120 baht för curry. Samosa kostar 30 baht

Seasons

Vårt andra standardställe för lunch. Det ligger längs huvudvägen i Sairee bara 150 meter från 7/11. Gå från 7/11 mot Mae Haad förbi bensinstationen och det ligger bara 3 restauranger bort.

De har en stor meny av thairätter och de kan göra allt veganskt och är duktigt på att inte göra det för starkt. Om vi säger 1 chili så blir det bara en chili, inte som andra ställen där vi ibland sitter och svettas. Våra favoriter är deras papayasallad och gröna curry.

Pris: Papayasallad kostar 60 baht. Curry är 80 baht plus 20 baht för ris.

Banantanten

Det här är ingen restaurang. Det är en gammal tant som på morgonen står mitt emot Farango och gatan där man går in till Samosa och säljer thaistyle frukostmat. Vår favorit är hennes risbananer. Det är banan inrullad i ris kokt i kokosmjölk, rullat i ett bananlöv och ångkokat.

Pris: 20 baht för två risbananer (de säljs bara i par)

Su Chili

Ett helt okej ställe som vi faktiskt inte besökt så många gånger. De ligger mitt i Sairee bredvid 7/11 och är otroligt populära bland turister. Många kvällar är det helt fullt och vi förstår inte riktigt varför. Däremot har de en av öns bästa rätter här. Du får en tallrik med kalla nudlar och grönsaker och en skål jordnötssås som du doppar allt i. Hur gott som helst!

Pris: Lite dyrare än många andra thaimatställen. Kostar från 120 baht och uppåt

P’Oys

Det ligger lite avsides och man måste ha motorcykel för att ta sig hit. Kör från Sairee, förbi Mae Haad och när du har en stor bensinstation på höger sida ska du snart svänga vänster ner på den vägen som senare går ihop igen med Chaolokvägen. Efter 200 meter hittar du ett ställe på höger sida som ser väldigt rent och fräscht ut. De har en utsökt grön curry. På menyn finns flera olika curryn, nudelrätter, fried rice och andra vanliga thairätter.

Pris: 100 baht för curry plus 20 baht för ris

Bingo

Öns bästa Massaman curry. Mycket fräscha grönsaker och jordnötter.

Pris: 120 baht med ris

I Love Salad

Visst är det ett fantastiskt namn! Vi vill åka dit varje dag. Tyvärr är maten inte tillräckligt bra för det. Vi har testat deras kikärtsburgare och den var helt klart godkänd. Däremot var deras blomkål och currysoppa underkänd. Den smakade ingenting.

De har flera olika sorters veganska glassar! Vad vi har saknat glass! Tyvärr var mangoglassen inte alls bra. Chokladen hade fantastisk smak, verkligen mörk och fyllig. Däremot var båda väldigt isiga, antingen har de varit frysta för länge eller så vet de inte riktigt hur man gör glass från kokosmjölk.

De har även en raw vegan cheesecake men om du beställer den var beredd på att den kommer direkt från frysen och har inte tinats upp innan. Stort minus!

Pris: 150 baht för burgaren. 60 baht per glasskula

Coconut Monkey

En restaurang som ligger längs strandvägen i Mae Haad. De har flera rawbollar, rawkakor, smoothies och sallader. Det är lite dyrare men ett trevligt ställe om man vill lyxa till det lite.

Pris: Rawboll 60 baht. Smoothie 80 baht

La Carrot

Ligger längs Up road i Mae Haad och har en helvegansk meny. Vi har bara varit där två gånger och testat två olika curry och båda har hållit hög kvalitet.

Pris: 120 baht för curry plus 20 baht för ris

Zap 60

Ligger också på Up road i Mae Haad. Det är ett väldigt populärt ställe för många dykinstruktörer. Deras väggar är nedklottrade med bra recensioner. Deras papayasallad är utsökt. Bästa Padthaien vi ätit på ön med, fast som sagt är vi inga padthai fantaster.

Pris: 60 baht för en papayasallad/padthai

Shalimar

Det här är den stora indiska restaurangen i Sairee. Varje söndag har de Veggie Sunday då alla vegorätter är 100 baht. Ibland när vi känner oss trötta på thaimat och vill ha variation går vi hit och äter en alo gobi, chana masala och nanabröd.

Living juices

Om du har cravings för smoothie bowls så är det hit du ska gå. Smootie bowls på mango och cocos toppad med granola, goji och riven cocos. Himmelriket i en skål. Lite dyrt dock. De har även färskpressad juice, smoothies och rawkakor.

Pris: 160 baht för en smoothie bowl

Annan vegansk mat

La Pizzeria i Sairee är känt för att ha öns bästa pizza och de har två veganska pizzor och en vegansk pasta. Pizzorna ligger runt 180 baht och uppåt.

Om du vill ha en burgare så har både Hippo Burger (250 baht+) och Bang Burger (120 baht) veganska burgare. 

Vilken är din favoritrestaurang på Koh Tao?

Comments