Vego Explorers: Fantastiska Thailand

Lifestyle by

Thaimat är en favorit för många och det är lätt att förstå varför. Att vara vegan i Thailand kan vara väldigt lätt men det finns även några svårigheter och problem man bör vara uppmärksam på. Det är lätt att vara vegan här för den mesta maten innehåller stora mängder grönsaker så när man tar bort köttet finns det fortfarande en hel maträtt kvar.

Och så länge man går till restauranger så finns det alltid gott om alternativ. Däremot är det betydligt svårare på nattmarknader.

Här har ni några av våra favoriter och vanliga beställningar men självklart finns det massa mer saker när man kommer till Thailand.

Grön curry

Vad säger man. Det blir inte mycket bättre än så här. Helt fantastiskt! Fylld med grönsaker, baserad på krämig kokosmjölk och med perfekt mängd citrongräs, kafirlime och galangal.

Men ni som inte ätit det här tidigare, var uppmärksama på ovanstående saker för de äts inte. De kokas med och ger smak. Lite som ett lagerblad i Sverige.

I menyn står det ofta grön curry och under finns det att välja på flera alternativ och grönsaker och tofu är oftast med.

Röd curry

Med sin djupa röda färg är det svårt att motstå den här. En del säger att enda skillnaden på röd och grön curry är färgen på chilin som chilipastan är gjord av. En del säger att röd curry är starkare men det är för många saker som avgör för att kunna dra alla curry över en kant. För oss är de väldigt lika i smak så vi varierar oss med för sakens skull än för den faktiska smaken.

Massaman curry

Massaman curry är den thaicurry som sticker ut mest ur mängden. Med stora influencer från det persiska köket. Den kommer först från södra Thailand nära Malaysia där majoriteten av befolkningen är muslimsk. Den är inte baserad på kokosmjölk och innehåller kanel, kardemumma och muskot, vilket är ovanligt för thaimat. Den innehåller en mix av grönsaker och oftast potatis. Den är ändå återkommande bland våra beställningar och perfekt för att skapa lite variation.

Penang curry

En av våra favoriträtter. Tänk dig en fusion mellan thaicurry och indiskt. Den är gul i färgen och är gjord på en blandning mellan kokosmjölk och kokosgrädde vilket gör den tjockare i konsistensen än en grön och röd curry och inte lika blöt. Tillskillnad från ovanstående curry som serveras i en skål serveras den här oftast på en tallrik. Den är fylld med olika grönsaker och äts med ris.

Papayasallad och Mangosallad

Riven grön omogen papaya ihopblandad med jordnötter, lite andra grönsaker och en god sås gjord med massa lime. Varning här – kom ihåg att säga att du bara vill ha en chili! Säg inte mild, de tror ofta att 5 chili är mild.

Normalt sett serveras den med räkor och fisksås så kom ihåg att säga till att ni inte vill ha det.

Mangosalladen är väldigt lik papayasallad i smak och utseende. Skillnaden är att den är baserad på omogen mango i stället för papaya.

Kokossoppa/Tom Kha Kai

Som namnet antyder är den baserad på kokosmjölk och fylld med grönsaker. Den har en syrlig och friskt smak av limegräs, kafirlime och galangal. Den är oftast betydligt lättare än en curry och inte lika tjock.

Tom yam

Tom yam är känd för sin starka och sura smak. Den är väldigt populär i grannländerna som gjort sina egna versioner av den. Kryddorna liknar de från andra curry med citrongräs, kafirlime, galangal och chili.

Padthai

Thailands nationalrätt och om vi ska vara helt ärliga förstår vi oss inte riktigt på den här rätten. Det är stekta nudlar med grönsaker. Orginalversionen innehåller kyckling men det är lätt att beställa utan. Problemet här är att det är 90% nudlar och 10% grönsaker. Visst, såsen är god men det är inte tillräckligt för att jag ska äta bara nudlar. Jag hade velat ha närmare 50/50.

Den serveras också med ägg i så kom ihåg att säga till att du inte vill ha det.

Thaidesserter

Mango sticky rice

En efterrätt som alla blir helt kära i. En speciell sorts ris som ångkokats och serveras med mango och varm kokossås. Det är ett måste för alla som besöker Thailand!

Fruktshake

Thailand är kända för sina shaker, speciellt mangoshake och ananasshake. De säljs i små vagnar längs vägarna och kostar ofta inte mer än 30-50 baht. Däremot köper inte vi de här så ofta, vi gör de betydligt bättre själva. Problemet är att de snålar på frukten, vilket är den dyra delen av shaken, så de blir inte tillräckligt söta och behöver tillsatt socker.

De sparar in på frukten, har i stora mängder is och så avslutar de med sirap eller sockervatten. Många väljer att beställa utan sockervatten för de vill ha utan tillsatt socker men helt ärligt, de smakar oftast inte så bra då. Ibland kan de använda söt kondenserad mjölk i shakerna så kom ihåg att fråga och säga ifrån i så fall.

Färsk frukt

Det här är drömmen. Världens bästa frukt! Thailand är känt för sin mango som i säsong är fantastiskt söt och god. Det finns rambutan, jackfruit, lychee, mangosteen, flera olika sorters banan och såklart kungen av all frukt, Durian!

Mer läsning: En saftig fruktguide till sydostasien

Desserter med sticky rice mjöl

Det finns en mängd olika små desserter, från de som är riktigt goda till några som är hopplöst dåliga. Våra favoriter är flera som baseras på sticky rice (inte mjöl), gärna med ett lager av kokosnötskräm (vi beskriver det ofta som kokosgeg men det låter inte så gott) De säljs ofta på marknader och i små stånd längs vägen.

En annan sak som ofta finns är gelé, i Sverige känt som jello och något som mina föräldrar pratar om som något som åts på 70-talet. Här är det en storsäljare.

De säljs i olika färger, grön är pandan och vit är kokos. De är gjorda på en blandning av socker, kokosmjölk och rismjöl. Gelatin är inte speciellt populärt här så det är vanligt att de är veganska.

En av de bättre småsakerna är Khanom Duang, en lite korvliknande sak gjord på tapioca och rismjöl blandat med kokosmjölk och socker. Serveras med riven kokos.

Och såklart en av våra favoriter, risbananer! En banan inrullad i ris kokt i kokosmjölk inslaget i ett bananlöv och ångkokt.

Akta dig för

Fisksås

Det här finns i många rätter och är svårt att komma ifrån. Alla restauranger har sojasås så de kan byta ut fisksåsen mot soja. Det är bara att lyckas kommunicera det på ett bra sätt. Något som är lite svårt är att vissa sojasåser har en fisk på sig för de passar med fisk, inte för att de innehåller fisk.

Små räkor

Hur många gånger har vi inte fått räkor och personalen har förklarat att det är okej, de är ju så små.

Torkad fisk

En gång när vi beställde utan fisk frågade till och mer personalen om det var okej med torkad fisk.

Försök vara tydlig i din beställning. Om det är gatumat eller ett litet ställe går det att stå och titta när de lagar maten för att vara säker på att de inte stoppar i några animalier.

Gillar du thaimat? Vilken är din favorit? 

Comments