Vego Explorers: Världens bästa matland, Kina

Lifestyle by

Hemma i Sverige är kinesisk mat otroligt populärt. I varje liten håla hittar du minst en kinarestaurang som kränger take-aways, friterade vårrullar och röror med söt-sura såser. Kinamat i Sverige är så otroligt enformig och tråkig. Mat i Kina är något helt annat!

Kina är ett av de absolut lättaste länderna att vara vego i. I Sverige är det många restauranger som säger ”Tyvärr, vi har inget veganskt”. Under våra 3 månader i Kina kan vi räkna de tillfällena på en hand (och de få restaurangerna hade veganskt, bara att dom inte var medvetna om det). Den mesta maten lagas när du beställer och det används stora mängder grönsaker.

Kinas 8 kök

middag_nattmarknad_xian_kina

Kina har 8 kök från olika delar av landet. Varje kök har sin egen specialitet, kryddning och unika touch. I större städer kommer du hitta alla 8 men när det kommer till mindre byar och gatumat så skiljer sig de olika regionerna åt väldigt mycket.

I norr finns mycket bröd, i syd är det mer ris och i andra områden är det nudlar som gäller. Från Yangtze floden och syd tenderar maten att ha söta smaker medan den norrut är mer salt. En del områden använder så mycket chili att man vill gråta medan andra område undviker chili som om det vore ett gift. Det finns något för alla smaker! Och det tog nästan 2 månader innan vi såg friterade vårrullar för första gången.

Vad som föll oss mest i smaken är Sichuan-mat. Sichuan är en provins i syd-centrala Kina som vi faktiskt inte besökte men maten finns att få tag på över hela landet. Den är kryddig men det som gör den unik är den speciella pepparn som används. Den ser ut som vanlig peppar men ger en helt annan smak. Den är mer syrlig och framförallt ger en domnande känsla i munnen (det är inte en allergisk reaktion så ni behöver inte vara oroliga).

Att göra sig förstådd

För att undvika massa frustration bör du be någon (oftast receptionisten på ditt hotell) att skriva en lapp där det står ”Jag är vegan/vegetarian och äter inte…" (lista allt som du inte äter). Det finns varianter som generellt sett fungerar bättre än andra, och kom ihåg ”Less is More”.

Under våra 3 månader hände det bara ett fåtal gånger att restaurangen eller matståndet blandade ihop produkter. Det vanligaste var att vi fick ägg i våra grönsaksfyllda ångade bullar, en vanlig frukost runt om i Kina. Vad vi gjorde var att vi tog en bulle och försiktigt bröt upp toppen för att se vad som var i. Det gjorde att dom kunde lägga tillbaka den om den innehöll ägg.

Valutan i Kina har många namn: RMB, Kuai och Yuan är olika namn för samma sak. När vi var där var 1 RMB=1.3 SEK.

Supermarket

supermarket_kina

Ett av våra sätt att underhålla oss på när vi reser, och lära oss om kulturen, är att gå till en supermarket. Det berättar förvånansvärt mycket om ett lands kultur. Stora kedjor med välsorterade butiker har en baksektion som är värd ett besök för den sötsugna. Här hittar du allt från mooncakes till saker vi inte har en aning om vad dom heter.

En annan avdelning värd ett besök är deras plockavdelning. Det påminner om lösgodiset i Sverige men är istället portionsförpackade snacks. Torkad frukt (både söt, sur, salt och syrlig), rostade bönor, inlagda ägg portionsförpackade i vakuumförpackningar, torkad bläckfisk och söta konstiga saker som är kul att äta men som inte smakar underbart. Kan vara bra att ha med sig någon som kan översätta åt dig då för förstå vad allt är och vad som är vego. 

Frukost

Ångade bullar/Baozi

angadebullar_snacks_kina_2

Det här var en av våra standardfrukostar (tillsammans med dumplings) och finns att köpa överallt. Runda metallformer står staplade i meterhöga torn med ånga rykande från toppen. Degen, ljus och seg, är samma men fyllningen varierar stort. De vanliga vegoalternativen är gröna spenatliknande blad (den här kan det vara ägg i), blandade grönsaker, tofu med en röd söt sås eller stekt svamp. Ibland var det kryddig curryfyllning, ibland chili och ibland sötsås.

Pris: 1-2 Kuai styck för stora

Dumplings/Jiaozi

dumplings_frukost_kina

De här dygknytena kan tillagas på tre olika sätt, kokas, ångas eller stekta. Degen är gjord på mjöl och vatten. Finns även som soppversion. Ofta samma fyllning som i de ångade bullarna.

Pris: 3 dumplings för 2 Kuai

Sojamjölk

sojamjolk_frukost_kina

På morgonen poppar det upp små stånd på hjul och vissa av dom har en mixer stående på bordet. Det är ett bra tecken och betyder att det finns färsk sojamjölk. Dom kokar bönor, mixar, silar och tillsätter socker (om du inte ber om att få den utan). Allt färskt, inga konserveringsmedel. Serveras varm.

Pris: En mugg á 3-4 dl kostar 5 Kuai

Congee

congee_frukost_kina

En form av risgröt kokt med vatten. Det är den simpla versionen. Sedan finns flera alternativ och då tillsätts allt möjligt, söta kidneybönor (och andra bönor), gelébitar, majs, jordnötter, olika sorters sädesslag och lite annat. Inte vår favorit men värt att testa. Säljs även i konserver (som går att öppna utan konservöppnare) i supermarkets.

Pris: 3-5 Kuai

Lunch och middag

Stir fry

stirfry_middag_kina

Vego eller inte, kineser äter mängder av grönsaker. Olika former av stekta grönsaker finns på alla restauranger. I Kina äter man familjestil, vilket betyder att man delar. Oftast får man en tallrik med en sorts grönsak, så det gäller att beställa ett antal tallrikar för att få variation.

Pris: En tallrik kostar 10-20 Kuai

Plocka och blanda själv-restauranger

Du känner igenom restaurangerna på den stora upplysta kyldisken som innehåller olika varianter av tofu, svamp och nudlar. Nedanför finns ofta en uppsjö av grönsaker. Du får en stor metallskål och en salladstång, sedan är det bara att plocka det du vill ha i den mängden du vill och betala per vikt. Det här är en av våra favoriter, både för att varje gång vi gjorde det här var maten himmelskt god (ofta lagas det här i Sichuan stil) och för att vi kan äta oss mätta på grönsaker istället för ris och nudlar.

Maten kan tillagas både genom stekning eller som soppa.

Pris: En stor servering för två kostar 30-40 Kuai

Hotpot

hotpot_middag_beijing_kina

Kinesisk traditionell mat, eller kanske mer tillagningssätt. Du får en stor hotpot, en vulkanformad metallkastrull fylld med glödande kol. Runt vulkanen går en vallgrav fylld med vatten. I den lägger man kryddor, vitlök och chili. Varje person runt bordet får sin egen skål med sås men alla delar samma hotpot.

Sedan beställer man in tallrikar med råa grönsaker, svamp, tofu, nudlar eller vad du är sugen på. Allt family-style. Du tar dina pinnar, plockar upp det du vill ha och lägger i den kokande vallgraven. Några sekunder senare när det är färdigkokt tar du upp det och doppar i din skål med en tjock chokladbrun tahini sås. Det är en perfekt middag och som gjort för att överäta.

Hur lång tid det faktiskt tar för din mat att bli klar varierar såklart, från 5 sekunder till 1 minut.

Pris: En hotpot kostar 20 Kuai plus maten du stoppar i. Vad du ser på bilden var tillräckligt för 7 personer att äta sig sprickfärdiga och det slutade på totalt 60 Kuai per person.

Claypot

claypot_middag_kina

Om vi ska göra en topp-3-lista över bästa maten så hamnar en av våra claypots utan tvekan på den listan. Det är en soppliknande rätt, och precis som namnet antyder, serveras i en varm keramikskål. Fylld till max med nudlar, grönsaker och kryddor.

Pris: 10-15 Kuai

Tofu

Jag är inget stort fan av tofu. Under mina 10 år som vego har jag köpt tofu en gång. Men som så mycket annat är mat i Kina något speciellt. Vi kan lista över 10 helt olika sorters tofu som är vanligt förekommande, och det inkluderar inget fejk-kött gjort på soja. Från de vanliga silkeskuberna man kan köpa i vanliga supermarkets i Sverige till långa sega rynkiga skinn och mjuka luftiga bitar. Jag trodde att jag inte gillade tofu men jag hade fel. Jag gillade inte den specifika sortens tofu jag testat, numera kan jag säga att jag är ett stort fan av över 10 olika tofusorter. Tofu förtjänar helt klart ett eget inlägg!

Stekta nudlar och stekt ris

stirfry_lunch_kina

För den som vill köra det säkra spåret så finns det ofta vanliga stekta nudlar och stekt ris att köpa. Men för oss är det här ett sista alternativ och nödlösning och vad jag kommer ihåg behövde vi inte äta det en enda gång i Kina.

Snacks, nattmarknader och gatumat

Kalla stekta nudlar

kallanudlar_snacks_kina

En av våra absoluta favoriträtter! Namnet betyder kalla nudlar, vilket är ganska missvisande för dom serveras varma. Nudlarna, eller mer nudeln, är en stor kvadrat som steks med kryddor, örter och en sås med tahini. Standard är att det steks med ett ägg men det är inte svårare än att du säger till att du vill ha utan. Den var vanlig i provinsen Hubei och såldes på alla nattmarknader.

Pris: 5 Kuai

Chaomenzi

Jag vet, det är ett svårt namn. Det är små kuber gjorda på sötpotatismjöl som steks och serveras i en kryddig tahinisås. Kuberna är vitgråa till färgen och halvtransparenta, utseende gjorde att vi var övertygade om att det var fisk första gången vår vän köpte det till oss. Konsistensen är seg och tuggig och påminner inte det minsta om fisk!

Pris: 5 Kuai

Shaobing

shaobing_snacks_kina

Pitabröd fyllt med färska, stekta och inlagda grönsaker och en stark, söt sås. Beroende på region serveras det med tofu, tunna vitgula rektanglar som ligger i en marinad i stora kastruller och påminner om fisk vid första anblicken.

Pris: 3-5 Kuai.

Rou Jia Mo

Hamburgare associeras med Amerika men Kina har sin egen sort. Inte en variant på den Amerikanska utan en traditionell rätt som ätits under längre tid än Amerikansk modern historia sträcker sig. Den äldsta varianten av den här hamburgaren/mackan dateras ända tillbaka till Qindynastin 221 f.Kr.

Rätten serveras i ett pitabrödsliknande bröd med köttfyllning, men det finns vegoalternativ. Hamburgaren är speciellt omtyckt i Xian och provinsen Shaanxi och anses vara den främsta gatumaten i regionen.

Pris: 5 Kuai

Liang Pi/Kalla nudlar med tofu, gurka och tahinisås

kallanudlartahini_snacks_kina

Det här blev en av våra standardrätter av tre anledningar. Den tog bara 30 sekunder att förbereda, den är billig och extremt god. Rätten har sitt ursprung i Xian, Shaanxi men vi hittade den i flera provinser.

Vita breda kalla nudlar rörs ihop med gurka, tofu och en tahinisås. Den kan göras av två olika nudelsorter, en risnudel och en vetenudel.

Kostar 5 Kuai

Sallad

I vissa områden hittade vi mycket sallader. En stor kyldisk fylld med massa olika grönsaker. Man pekar på det man vill ha och allt blandas och serveras. En del saker är råa, andra inlagda och något tillagat. Marinerad gurka med jordnötter är en av våra favoriter.

Pris: Beroende på antal sorters grönsaker, så lite av många olika sorter är dyrare än mycket av några få sorter.

Sötpotatis

sotpotatis_snacks_kina

Söt, god och näringsrik. Fanns att köpa på olika sätt men vår favorit var från den här damen. Hon gick runt med en ugn där hon bakade potatisarna.

Pris: 10 Kuai/kg

Efterrätter och desserter

Söta kidneybönor

En av de stora upptäckterna vi gjorde! En söt massa gjord på röda kidneybönor. Jag vet, kidneybönor i efterrätter låter helskumt, och det är det i början. Men i många asiatiska länder är det vanligt. Det finns både som slät massa, med bitar i eller som hela bönor beroende på vad som lagas. Vi föredrar den släta massan och det är en vanlig fyllning i ångade bullar. Den mjöliga konsistensen från hela bönor tycker vi fortfarande är konstig i desserter. Det finns att köpa i supermarket om ni vill ta med ert hem och använda i bakning. (När vi använder det hemma säger vi inte att det är gjort på bönor, vår erfarenhet säger oss att folk uppskattar det mer om dom inte vet vad det är)

Shi Zi Bing

persimmon_dessert_kina

Testade det bara en gång i Xian. Det är en sort söt pannbifformad friterad pastej gjord på sharon/persimoon med olika sorters fyllning. Såg den bara i Xian, Muslim Street men kan inte säga att vi spenderade tid på att hitta den igen.

Riskaka på pinne

ricecake_dessert_kina_2

I grunden någon form av rismjöl som senare är friterat och penslas med en chilisås och en mörk söt sås och spiskummin. Hur konstigt låter inte det? Konsistensen var väldigt seg och tuggig och det var så otroligt gott! Tyvärr hittade vi det en av våra sista dagar men det hade utan tvekan blivit något vi frågat runt efter om vi stannat längre.

Pris: 7 Kuai

Fryst yoghurt med söta bönor och gelégodis

frystyoghurt_snacks_kina

Vi stod och kollade på matvagnen när en grupp kinesiska ungdomar beställde. Damen fyllde en mixer med frukt, blandade det i en kopp tillsammans med gelébitar och söta bönor och något trögflytande vitt. Hon hällde allt i en panna och plattade ut det och fortsatte att putta runt det. Allt eftersom sekunderna gick så blev det stelare, först tänkte vi att hon kokar bort vätskan. Hon krossade det och serverade i en kopp. Det visade sig att det vita var yoghurt och panna var inte varm utan iskall, det var fryst yoghurt. Så om du äter mjölkprodukter kan detta vara en kul grej att testa. 

Pris: 10 Kuai

Yoghurt i keramikglas

På många platser såldes yoghurt i små bruna keramikliknande glas. Vi testade det inte i och med att vi försöker undvika mjölkprodukter men det är vanligt förekommande för er som vill ha.

Pris: 10 Kuai om du behöll glaset, när du lämnade tillbaka glaset fick du 4 Kuai tillbaka.

Mooncakes

mooncake_dessert_kina

Under hösten firas mid-autumn festival, likt vår jul hade den här festivalen en gång i tiden en tradition men är numera mest av det kommersiell slaget. Festivalen är numera känd som Mooncake-festival! Ett namn som fångade vår uppmärksamhet direkt.

Mooncakes ser ut som hockypuckar. En deg med ett traditionellt mönster på toppen och fyllda med olika söta smaker. Kidneybönfyllning och sesamfröfyllning hör till vanligheterna men det går numera att hitta i alla tänkbara smaker. En populär variant är den som innehåller en hel äggula i mitten.
Även om det är vegansk fyllning i är många moon cakes är tyvärr inte veganska då de är penslade med ägg. 

Mooncakes finns att köpa under hela året men det är en boom när festivalen närmar sig.

Pris: 2-20 Kuai beroende på kvalitet och fyllning

Glass

I vanliga mataffärer och kiosker finns det pinnglassar och strutar att köpa, precis som vilken svensk kiosk som helst. Grejen i Kina är att många av ställena har de här tre glassarna som är helt veganska! Gjorda på sojamjölk och med olika smaker, bl.a. kidneybönsmak! Helt klart värt att testa!

glass_dessert_kina

Se upp för….!

Pork floss

porkfloss_kina

En favorit för många kineser. Det ser ut som ett ludd och kan säljas i glasburkar eller redan på bullar, som på det här bageriet. Det är en torkad och fluffig produkt som kan tillverkas av flera olika djur men gris är det vanligaste.

 

Ångade bullar

angadebullar_snacks_kina

Ångade bullar av olika sorter var vår favoritfrukost men det är också det vanligaste och lättaste att göra misstag med. Varje lager av ångningscylindrar innehåller normalt sett en eller två sorters bullar. Det är svårt för försäljarna att se skillnad. Lösningen för oss var att försiktigt bryta upp toppen på bullen för att se vad det var för fyllning. Vid några enstaka tillfällen fick vi köttfyllning och då kunde vi bara byta, dom kunde sälja den köttfyllda till någon annan.

Har du rest i Kina? 
Vad är din favoritmat i Kina? Hur upplevde du att Kina är som vegoland?

Comments