Vego Explorers: Warszawa, Polen – Europas nya veganhuvudstad

Lifestyle by

När vi kom till Warszawa visste vi ytterst lite om staden och näst intill noll om dess veganutbud. Vi hade fått kontakt med två personer som vuxit upp i staden och som skulle visa oss vad staden hade att erbjuda. Och vi kan bara säga att vi blev överväldigade.

Vege Miasto

vegan_mat_warsawa_03

Vi kom till Warszawa runt lunch och begav oss direkt till Vege Miasto, en vegansk restaurang som ligger längs en stor gata bara några stopp med spårvagnen från stadens centrum.

Inredningen var modern med insriration från industri med soffor uppbyggda av lastpallar, träbackar med dryckesalternativ och bardisken där vi beställde vår mat var gjuten i betong.

vegan_mat_warsawa_01

Vi beställde en dagens lunch med soppa och en rätt vi blev rekommenderade från deras välfyllda meny. Dagens var en kall traditionell soppa med kål och rotfrukter i kokosmjölk. Huvudrätten var en linsbiff med currysås serverad med ris eller buckweat med en färsk sallad med blåbärsdressing och kokta rotfrukter med mangodressing.

Rätten från menyn var fyllda potatisar där de hade delat potatisen, gröpt ut innehållet, blandat potatisen med tofu, cashewnötter med en ”rom”-sås på toppen. Det serverads med en skål syrade grönsaker.

De hade ett stort utbud av dricka, från cola till kimbucha och viner.

vegan_mat_warsawa_02

Allt smakade ljuvligt! Och enorma serveringar, vi hade verkligen inte behövt soppan. De hade en disk med fantastiskt läskande kakor där en bit som var dubbel storlek mot svensk standard kostade 25kr. Tyvärr var vi för mätta för att testa

Pris: 110kr för allt

Evergreen

vegan_mat_warsawa_04

Mätta och belåtna hoppade vi på spårvagnen och åkte en bit norrut, det nya målet var Evergreen, Warszawas första och största helt veganska matbutik. Butiken såg ut att ligga på bottenplanen av ett stort lägenhetshus och det var inte förens vår vän pekade ut den som vi lade märke till den.

vegan_mat_warsawa_05

Det var en liten simpelt inredd butik med hyllor längs väggarna i det enda rummet. Vi kollade runt i hyllorna och hittade allt från tvättmedel till godis till kylda matvaror. Vad vi slogs av var hur billigt det var jämfört med svenska priser.

Vi köpte på oss chiafrön, torkade fikon och var sin glass. Så otroligt god, bästa chokladglassen vi testat. Små pinnar som såg ut som magnum med chokladglass inuti med ett chokladöverdrag för 8 kr /st!

Supermarkets

Vår vän berättade att Evergreen var den bästa affären för vegansk mat i hela Warszawa och vi begav oss därför till en vanlig supermarket för att utforska utbudet.

vegan_mat_warsawa_07

I den 15 meter långa frysdisken fanns inte en enda vegansk glass, bortsett från några isglassar på pinne och någon sorbet. I Sverige är det lätt att bli bortskämd med utbudet av veganglassar. Det var också väldigt begränsat utbud av halvfabrikat likt anamma, hälsans kök mfl och de delade hylla med köttet och osten, så de var lätta att missa.

Däremot hade polakerna fått dille på hummus.

vegan_mat_warsawa_06

Det fanns inte heller en samlad hylla med veganprodukter utan de stod utspridda i butiken. Några kylda soppor med de andra sopporna i en kyldisk, ingen växtgurt eller kyld växtmjölk men däremot ett relativt stort utbud av växtmjölker fanns på ”fri från”-hyllan. Vi kände igen flera märken t.ex. Alpro medan andra var helt nya för oss.

vegan_mat_warsawa_08

Vi blev positivt förvånade av alla smörgåspålägg som fanns i olika smaker. Det var inte bara tartex utan flera märken och smaker i små pastejburkar.

vegan_mat_warsawa_09

Senare på kvällen gick vi förbi en närbutik i stil med Ica Nära och där var utbudet begränsat. Lite frukter, några smoothies i kyldisken, någon växtmjölk, chips, snabbnudlar och oreo. Det var inte direkt imponerande.

Vår vän berättade att det var så de vanliga småbutikerna såg ut. Hon berättade att den veganska matscenen i Warzsawa var fantastisk när det kom till restauranger och att äta ute men mataffärer fanns fortfarande mycket att önska.

Riktiga burgare på Krowarzywa

vegan_mat_warsawa_11

På kvällen begav vi oss till Krowarzywa, en hamburgerestaurang i centrala stan. De hade öppnat en lite restaurang men snart fått byta upp sig till en större lokal och nu öppnat sin andra restaurang. Förra året vann det utmärkelsen ”Årets bästa hamburgare” i Warszawa. Inte bästa veganburgare, bästa hamburgare.

vegan_mat_warsawa_10

Du började med att välja ett av tre bröd. De hade en meny med 6 burgare gjorda på kikärtor, tofu, seitan, hirs, grönsaker och veckans burgare. Samtliga gick att få med två av de 5 såserna som fanns. Man kunde även välja till vegansk ost och bacon.

Det fanns även ett antal smoothies att välja bland.

Vi valde kikärtsburgare och seitanburgare. Det här var inga veganska burgare ala Max. Det här var riktiga burgare!

vegan_mat_warsawa_12

Färska goda bröd fyllda med grönsaker, lök, paprika och andra godheter. Vår favorit var seitanburgaren! Det är ett måste för alla som planerar en resa till Warszawa. Förstår verkligen hur deras burgare tog hem priset!

Pris: Mellan 25-30kr för en stor burgare.

Vegansk glassbar

vegan_mat_warsawa_14

Dag två mötte vi upp vår vän Kasia som tog oss till vegestacja, en vegansk gelatobar. Tyvärr låg den här glassbaren inte lika bra och centralt som de övriga restaurangerna vi besökte men den 10 minuter långa spårvagnsresan var helt klart värd.

De erbjöd 12 olika smaker med olika mjölkbaser. Det var både de klasiska smakerna choklad och pistach men även spännande alternativ som vanilj/kanel, saltkaramel, kiwi/lime/basilika och apelsin/ingefära.

vegan_mat_warsawa_13

Vår favorit blev utan tvekan mörk choklad. Jag vet att det kan låta tråkigt men vi är chokladberoende.

Pris: 1 kula 10kr, 2 kulor 20kr, 3 kulor 27kr, 4 kulor 32kr

Lokal vegan bistro

vegan_mat_warsawa_15

Planen var egentligen att besöka den här restaurangen första kvällen men den hade stängt varje måndag och därför fick vi komma tillbaka på tisdagen.

Våra två polska veganska vänner pratade högt om det här stället. De serverar veganska versioner av traditionell polsk mat, ett koncept som verkar väldigt uppskattat.

vegan_mat_warsawa_16

Vi visste inte riktigt vad vi beställde men det blev en sorts schnitzel med potatis och sås, Frida fick en grönsaksgryta med couscous och vår vän Kasia tog en mandelfeta sallad.

Nyupptäckt produkt

vegan_mat_warsawa_17

Vi älskar banan! Visst, det här är inte som att göra egen bananmjölk. Den smakar konstgjord banan precis som all annan bananmjölk, bananglass (inte nice cream) och banangodis som finns att köpa. Men den skulle helt klart kunna bli en hit i Sverige!

Sammanfattning

Vi är otroligt positivt överraskade av den veganska matscenen i Warszawa. Det växer enormt och finns redan tillräckligt för att testa olika veganska restauranger varje måltid i en vecka. Och nya projekt startas hela tiden, vi hörde flera gånger om några som kallade sig ”De veganska slaktarna” och gjorde någon form av vegokött.

Tyvärr är deras supermarketutbud ganska begränsat och förståelsen på restauranger med blandkost är näst intill obefintlig. Det finns några få butiker som säljer veganskt läder, skor och smink men de är få och många klagar på att det är dyrt (motsvarande svenska priser).

Våra veganska vänner berättade om all förändring som skett de senaste åren, hur communityn växer och är aktiv, hur olika nya projekt som håller på att startas upp och det går snabbt. Berlin har fått en riktig utmanare! Och prisläget i Warszawa har kanske redan fått vågen att tippa.

Har du varit i Warszawa? Vilka restauranger testade du?

Comments